Cochlear sticht mee MedTech Flanders

cochlearHet Mechelse Cochlear is één van de stichtende leden van MedTech Flanders.

Deze nieuwe organisatie wil van de medische technologie of MedTech-industrie in Vlaanderen een sterkhouder maken. Ze heeft de ambitie om op vijf jaar tijd de productie én export van Vlaamse medische spitstechnologie te verdubbelen.

Deze sector houdt zich onder meer bezig met de ontwikkeling van software en toestellen voor medische beeldvorming, nierdialyse of implantaten. Tot nu toe speelt Vlaanderen hierbij nog een beperkte rol op wereldniveau. MedTech Flanders wil daar verandering in brengen.

Er zijn heel wat Vlaamse toponderzoekers die medische spitstechnologie ontwikkelen, en een aantal gereputeerde ziekenhuizen die vragende partij zijn om die innovaties toe te passen. Maar de stap van onderzoek naar commercialisatie en implementatie van producten blijkt vaak groot. Toch zijn er in het Vlaams Gewest al verschillende succesvolle MedTech-bedrijven. Er is dus potentieel om de sector verder uit te bouwen.

MedTech Flanders werkte een strategisch actieplan uit met drie pijlers: de groei van bestaande bedrijven ondersteunen, nieuwe activiteiten opstarten door artsen, technologie-experts en ondernemers samen te brengen, en ervoor te zorgen dat de technologie ook effectief de patiënten bereikt. De organisatie brengt Vlaamse bedrijven samen met onderzoekers en partnerorganisaties.

Het Mechelse Cochlear, dat mee de kar trekt, werd opgericht in 1981 en is wereldleider op het gebied van innovatieve, implanteerbare hooroplossingen. Het bedrijf levert zijn hoorsystemen aan meer dan honderd landen verspreid over de hele wereld.