MECHELEN – Onder leiding van gouverneur Cathy Berx heeft een delegatie van ruim twintig ondernemers uit de regio de Chinese steden Chongqing en Shenzhen bezocht. Deze missie werd georganiseerd door Voka – Kamer van Koophandel Mechelen in nauwe samenwerking met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen en Flanders Investment & Trade.

Met onder andere e-commercespeler ShopWeDo, logistieke dienstverlener ODTH, vastgoedspecialisten DGI en MG Real Estate, afvalmanagement- en energiespecialist Keppel Seghers en IT-dienstverlener Vanroey.be was de Mechelse ondernemerswereld goed vertegenwoordigd op de missie naar China. Ook Antwerp World Diamond Centre en Willebroeks burgemeester Eddy Bevers waren op de afspraak.

De stadsagglomeratie Chongqing in het zuidwesten van China, goed voor liefst 33 miljoen inwoners, was de eerste halte. Naast business-to-businessafspraken en ontmoetingen met onder andere de viceburgemeester van de stad legde de delegatie er ook verschillende bedrijfsbezoeken af.

Bij autoleasebedrijf Panda Auto kregen ze te horen dat het bedrijf tegen 2020 zo’n 150.000 elektrische deelauto’s in 20 verschillende steden wil verhuren. “Vandaag zijn ze al actief in zes steden, samen goed voor meer dan een miljoen gebruikers. Gelegen aan de Yangtze is Chongqing trouwens de logistieke hub en uitgesproken poort naar het Westen voor China”, stipt manager International Business Petra Van Bouwelen van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen aan.

Willebroekse invloed in Shenzhen

Nadien trok de delegatie naar Shenzhen, één van de meest uitgesproken Chinese groeiregio’s. Blikvanger daar was het bezoek aan de Shenzhen Energy Environment Engineering. Deze drie plants, die worden ontwikkeld volgens de technologie van Keppel Seghers uit Willebroek, moeten volgend jaar dagelijks 8.000 ton aan afval omzetten in bruikbare energie voor de streek.

Maar ook bezoeken bij ZTE, een multinational op het vlak van telecommunicatie, en dronetechnologiespecialist DJI konden op heel wat interesse van de ondernemersgroep rekenen. Voor de introductie van het 5G-netwerk heeft ZTE trouwens al contact met Telenet, terwijl dit bedrijf ook duidelijk zijn interesse in de Belgische energiemarkt aangaf.