Yoni Van Der Veken. © CHEP.

MECHELEN – CHEP, met Belgische vestiging in Mechelen, roept retailers en producenten op om de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling en honger. Het bedrijf stelt gratis pallets ter beschikking om voedseloverschotten naar Voedselbanken te voeren.

In België loopt bijna 1 op 4 jongeren het risico om in armoede terecht te komen.
Tegelijkertijd is in Vlaanderen naar schatting 907.000 ton consumeerbaar voedsel verloren gegaan in 2015. De Belg verspilt per jaar liefst 345 kilo voedsel, ofwel bijna 1 kilo per dag. Dat is veel meer dan het Europese gemiddelde van 173 kilo.

De Voedselbanken hebben in België in 2016 143.287 minderbedeelden kunnen helpen met voedselpakketten, waarvoor 15.000 ton voedseloverschotten werd verdeeld. Maar 250.000 tot 300.000 mensen hebben voedselhulp nodig ,dus dat kan beter.

CHEP wil daarbij helpen en samen met zijn klanten de grote hoeveelheid consumeerbare etenswaren die vernietigd of weggegooid worden, verminderen. Het bedrijf roept retailers en producenten op om voedseloverschotten te doneren en betaalt de CHEP-pallets die gebruikt worden voor het transport volledig terug.

Oproep

Yoni Van Der Veken, General Manager van CHEP Benelux: “Bij CHEP hebben we enerzijds de nodige expertise om de goederenstromen naar de Voedselbanken te optimaliseren. Anderzijds hebben we een uitgebreid klantenbestand binnen de FMCG en retail, waardoor we goed geplaatst zijn om zo’n actie te coördineren. We zullen onze klanten oproepen om samen zoveel mogelijk voedselverspilling te voorkomen.”

Dit initiatief kadert volledig in het duurzaamheidsbeleid van CHEP. Patrick Van Daele, Sustainability Manager CHEP België: “Het business model van CHEP is gebouwd op het concept van de circulaire economie. Wij streven naar een economie die zo weinig mogelijk uitstoot en afval produceert. De samenwerking met de Voedselbanken past perfect in ons duurzaamheidsbeleid.”

“De logistieke expertise van CHEP en de gratis pallets zijn een mooie stimulans om onze goederenstroom te vergroten en zo wekelijks nog meer mensen van een voedselpakket te kunnen voorzien”, zegt Jef Mottar, Afgevaardigd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken.

Retailers of producenten die voedsel willen doneren en zo honger en voedselverspilling tegengaan, kunnen meer informatie vinden op chep-pooling.be/voedselbanken.