CG Power SystemsCG Power Systems Belgium, transformatorenspecialist uit Mechelen, neemt een installatie in gebruik om de nieuwste transformatoren voor offshore windturbines te testen. De installatie werd gemaakt door REM-B Hydraulics uit Beerse.

“De transformatoren die in deze offshore turbines geïnstalleerd worden, zijn blootgesteld aan sterk wisselende belastingen en zeer variabele temperaturen”, legt Jeroen Hermans van CG Power Systems uit. “De combinatie van deze twee effecten zorgt ervoor dat de elektrisch isolerende koelvloeistof in de transformatoren sterk gaat opwarmen en afkoelen. Door de temperatuurverschillen gaat deze vloeistof uitzetten en weer samentrekken, waardoor de kuip van deze transformatoren te kampen heeft met een sterke mechanische vermoeiingsbelasting. Om problemen daarmee te voorkomen, worden dergelijke transformatoren en hun kuipen uitgebreid getest voor ze geïnstalleerd worden.” De nieuwe installatie zal voor deze tests worden gebruikt. De bestaande apparatuur voldeed niet langer.

Voor het ontwerp en de fabricatie van de nieuwe installatie deed CG Power Systems Belgium een beroep op REM-B Hydraulics.  “Wij worden vaker gevraagd voor de engineering en het designen van toestellen à la tête du client”, zegt Philip Van Vaerenbergh, sales & marketingmanager van REM-B. “In dit geval hebben we samen een vermoeiingstestunit ontwikkeld en gebouwd die krachtig en flexibel genoeg is voor de volgende generaties van transformatoren voor windturbines. We creëren wisselende temperaturen en een wisselende druk om het reële gebruik te simuleren.”

De installatie is deze maand opgeleverd en zal na de zomervakantie operationeel zijn in de Mechelse vestiging van CG Power Systems.