Centratec implementeert ERP-systeem van Infomat

kimpenCentratec, de Mechelse groothandel voor verwarming, ventilatie en piping, kiest voor het ERP-systeem DIMASYS|ENT van het Antwerpse Infomat. De KMO activeerde zopas de geïntegreerde web shop-module en de WMS-functionaliteit (warehouse management system) is in volle implementatie in afwachting van een nakende uitbreidingsoperatie.

Algemeen directeur Patrick Kimpen van Centratec verwacht veel van de ERP-applicatie. Recent integreerde Centratec Slim4, een applicatie voor voorraadbeheer, in DIMASYS. “Daarmee mikken we op grotere efficiëntieslag in het voorraadbeheer. Het nieuwe WMS-systeem moet in een volgende fase de bedrijfsprocessen verder stroomlijnen en voor bijkomende efficiëntiewinsten zorgen”, aldus de bedrijfsleider.

Centratec heeft een bewogen geschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in de jaren ’70 in Anderlecht. Tijdens het volgende decennium traden ook Seghers-Van Ingelghem (Heverlee) en Godinne (Grâce-Hollogne) tot de groep toe. Onder impuls van een nieuw eigenaarsduo vond de Centratec-groep rond de eeuwwisseling aansluiting bij Frateur, een groothandel in verwarming en sanitair met vestigingen in Mechelen en Boom. In 2005 werden de vier bedrijven verkocht aan het Zwitserse beursgenoteerde Wolseley Company (Zug). In 2009 schoof Wolseley zijn Belgische bedrijven door naar Bolton Metal Products Company. Op 10 maart 2010 kocht de familie Lambrechts uit Genk op haar beurt Centratec op.

Bij de overname boekte de Centratec-groep met 85 medewerkers, verdeeld over zeven vestigingen, een geconsolideerd verlies van 9,5 miljoen euro. Onder leiding van Patrick Kimpen voerden de nieuwe eigenaars een reorganisatie door om het bedrijf zo snel mogelijk opnieuw rendabel te maken.

Vandaag positioneert Centratec zich als totaalleverancier voor de HVAC-markt, zowel op industrieel als residentieel vlak, met vestigingen in Mechelen, Anderlecht en Heverlee. Vorig jaar boekte Centratec, met 55 werknemers, een omzet van 28,1 miljoen euro. Ter vergelijking; in 2010 werd afgeklokt op 22 miljoen euro. “Het harde werk van de voorbije jaren heeft zijn vruchten afgeworpen. Centratec is momenteel terug kerngezond en kan een positieve EBITDA voorleggen”, aldus Patrick Kimpen.