Centraal Boeking Platform gelanceerd in TCT Terminal

binnenvaartVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft aan boord van het schip Verdi, afgemeerd bij de TCT Terminal in Willebroek, officieel het Centraal Boeking Platform (CBP) gelanceerd. Dit is een initiatief van de Vereniging Expediteurs Antwerpen (VEA), Waterwegen & Zeekanaal, De Scheepvaart en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

Het CBP is een neutraal platform dat Vlaamse logistieke spelers moet toelaten om hun goederenstromen op een gebundelde manier te laten verlopen via de binnenvaart en het spoor.  Hierdoor kunnen verladers beantwoorden aan de toenemende verwachtingen om hun goederenstromen op een groene manier te vervoeren.

Het CBP wil leegvervoer van containers vermijden door ladingstromen multimodaal te bundelen. Het CBP zal fungeren als een neutrale transportorganisator en de meest geschikte intermodale oplossing aanbieden aan de klant, door gebruik te maken van bestaande verbindingen en dienstverleners in de markt. De gebruiker maakt zelf een keuze uit de door het systeem aangeboden opties. Die kunnen zowel over het water, het spoor of de weg lopen of een combinatie van verschillende modi inhouden.

Voor de officiële lancering van het platform scheepten de genodigden in op het schip Verdi dat aangemeerd lag tussen Matramat en G&G International NV in Willebroek. Na de verplaatsing per schip werd aangemeerd bij de TCT Terminal in Willebroek waar het CBP officieel in werking werd gesteld. Mark Scheerlinck, Algemeen Directeur CBP, legde de werking van het platform uit.