Revalideren in een klooster, midden in het groen. Dat is waar de revaliderende hartpatiënten van het Imeldaziekenhuis voortaan terecht kunnen. Het vroegere klooster van het ziekenhuis in Bonheiden werd volledig omgetoverd tot een state-of-the-artcentrum. Na een lang logistiek parcours heeft het nu officieel haar deuren geopend.

De dienst Cardiale Revalidatie van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden bevindt zich in het vroegere klooster. Dat gebouw werd dertig jaar geleden neergezet voor de zusters van het Convent van Bethlehem, de oorspronkelijke oprichters van het ziekenhuis. Ondertussen verhuisden de zusters, waardoor er onbenutte ruimte vrij kwam. “De dienst Cardiale Revalidatie was toe aan een nieuwe stek met meer ruimte. Het klooster was ideaal voor het revalidatiecentrum. Het is heel open, ruim en ligt midden in het groen. Bovendien is het gemakkelijk bereikbaar en beschikt het over een parking”, klinkt het.

Multidisciplinair

Iedere week komen er tientallen patiënten langs het cardiale revalidatiecentrum. Het centrum staat open voor alle mensen die een hartprobleem hebben of hadden, maar ook voor personen met diabetes, overgewicht en anderen die preventief aan hun gezondheid willen werken. “Beweging vormt de kapstok en daar worden allerhande therapieën aan gekoppeld”, zegt diensthoofd Koen Kerremans. “De revalidatie is heel multidisciplinair. We kunnen hier een beroep doen op een heel team van cardiologen, kinesisten, fysiotherapeuten, sociale werkers, diëtisten en psychologen.”