Car Free Day bij Reynaers en Willemen

fietsZowel aluminiumspecialist Reynaers uit Duffel als het Mechels bouwbedrijf Willemen Groep besteden vandaag extra aandacht aan Car Free Day, een initiatief van Taxistop en de Bond Beter Leefmilieu in het kader van de Week van de Mobiliteit.

Een honderdtal werknemers van Reynaers Aluminium komen op Car Free Day op een originele en alternatieve manier naar hun werk zonder gebruik te maken van de auto of zetten een grote carpoolclub op. De actie kadert in het WOOW-mobiliteitsplan van Reynaers, waarvoor het bedrijf eerder dit jaar op het Mobiliteitscongres de Business Mobility Award kreeg. Het plan werd in 2012 geïntroduceerd om het autosolisme onder de Reynaerswerknemers te verminderen. Door het invoeren van bedrijfsfietsen, het inrichten van fietsstallingen en het aanbieden van fietskledij en een hersteldienst voor fietsen op de site slaagde Reynaers er in 100 mensen of een kwart van het totale aantal werknemers op de fiets te krijgen. Carpoolen wordt beloond met een gereserveerde parkeerplaats en carwashbons.

Ook de Mechelse bouwspecialist Willemen Groep neemt met enthoesiasme deel aan Car Free Day. “Binnen de groep nemen verschillende bedrijven deel. In Mechelen zijn dat Willemen General Contractor, Willemen Real Estate en Sanitechniek”, zegt een woordvoerder van de groep. “In totaal werken meer dan 130 medewerkers van de groep mee aan deze campagne. Dat zijn 110 wagens minder op onze parkings of per wagen gemiddeld 20 kilometer woon-werkverkeer dat donderdag niet zal worden afgelegd. Samen is dat 2.200 km minder.”

Werknemers van Willemen Groep die te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk komen of carpoolen met collega’s kunnen donderdag een testrit maken met een hybride, elektrische of cng-wagen. Deze wagens maken deel uit van de ‘car policy’ van het bedrijf. Met deze testritten probeert Willemen Groep zijn medewerkers te overtuigen om in de toekomst voor een hybride bedrijfswagen te kiezen.

Wie met de fiets naar het werk komt, krijgt donderdag een gratis fietsonderhoudsbeurt aangeboden. Dat gebeurt in samenwerking met ’t Atelier, een Mechels project van sociale tewerkstelling voor langdurig of laaggeschoolde werklozen. Bovendien stelt Willemen donderdag de eerste twee bedrijfsfietsen voor die  medewerkers gratis kunnen lenen voor korte verplaatsingen, bijvoorbeeld tijdens de middagpauze. Deze fietsen zijn eveneens afkomstig van ’t Atelier. Alle deelnemers aan Car Free Day worden ’s middags in de bedrijfsrefter getrakteerd op een gezonde lunch.