Vanaf 25 januari vormt stadsbibliotheek de Fé de nieuwe locatie van Buurderij Lier. De wekelijkse pop-up boerenmarkt startte in juni 2016 in het VTI en kon reeds op veel bijval rekenen. Sinds de start van de Buurderij hebben 13 producenten meer dan 700 bestellingen verzorgd en zijn er momenteel 782 Buren lid. Gemiddeld komt een 30-tal klanten per week hun bestelling ophalen.

Buurderij Lier behoort tot Boeren & Buren, een netwerk voor de rechtstreekse verkoop van lokale hoeveproducten. Het wekelijkse afhaalmoment brengt lokale producenten, de Boeren, rechtstreeks in contact met de klanten, de Buren. Zij kunnen hun groenten, fruit, vlees, zuivel, kruidenierswaren en ambachtelijk bereide gerechten online bestellen via www.boerenenburen.be en deze op een vaste locatie en tijdstip afhalen. Daarnaast dient een Buurderij ook als ontmoetingsplaats tussen Boeren en Buren. Het wekelijks afhaalmoment in de Fé vindt elke woensdag van 18 tot 19 uur plaats, met uitzondering van sluitingsdagen van de bibliotheek.

De duurzame filosofie van de Buurderij, die tevens lokale producenten ondersteunt en de sociale cohesie bevordert, sluit volgens Boeren & Buren aan bij de functie van bibliotheek als laagdrempelige ontmoetingsplaats. De bibliotheekruimte wordt gebruikt gedurende een evaluatieperiode van drie maanden. Nadien zal worden nagegaan of de Buurderij geen hinder veroorzaakt voor de reguliere bibliotheekbezoeker of voor de bibliotheekwerking.