groenteteeltDe volgende 2 jaar investeren Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen meer dan 120.000 euro in een project om de land- en tuinbouwsector in het arrondissement Mechelen te versterken. De doelstelling is om nieuwe economische ontwikkelingen te ondersteunen en de afstand tussen burgers en de sector te verkleinen. Milieuvriendelijk ondernemen wordt gepromoot, net als het gebruik van lokale producten.

Het project wordt uitgevoerd door de provincie Antwerpen, vzw RURANT, de intercommunale IGEMO, het Innovatiesteunpunt van Boerenbond en 9 gemeentebesturen uit het arrondissement Mechelen. Samen willen ze bouwen aan een stabiele toekomst voor land- en tuinbouw als een belangrijke economische pijler in de regio.

Sint-Katelijne-Waver is één van de gemeenten die met volle overtuiging meewerken aan het project Burende Boeren. Joris De Pauw, schepen van land- en tuinbouw: “Sint-Katelijne-Waver is historisch gegroeid als groentegemeente. Burende Boeren wil, vanuit een breed partnerschap, nieuwe impulsen geven aan de land- en tuinbouw in het arrondissement Mechelen. Wij mochten daarom zeker niet ontbreken.”

Het project loopt over een termijn van twee jaar en de gemeente Sint-Katelijne-Waver levert een bijdrage van 3.500 euro per jaar. Naast Sint-Katelijne-Waver doen ook Willebroek, Nijlen, Bornem, Sint-Amands, Puurs, Duffel, Bonheiden, Berlaar en Heist-op-den-berg mee.

“Het project moet zeker een promotiecampagne voor de lokale land- en tuinbouw worden. We trachten dit te bereiken door informatiecampagnes, opendeurdagen en buurtnetwerken. Zo past de Week van de Groentestreek, die dit jaar aan haar twintigste editie toe is, perfect in dat verhaal”, stelt schepen De Pauw.

De aanzet voor het project is voornamelijk de sterke verstedelijking en hoge bevolkingsdichtheid in het arrondissement Mechelen. Dit brengt uitdagingen maar ook opportuniteiten met zich mee voor de land- en tuinbouwsector. De Pauw besluit: “Ik wil de opportuniteiten in onze gemeente zo snel mogelijk realiseren. Ik zou vooral willen inzetten op initiatieven die er toe leiden dat we op korte termijn de banden tussen de land- en tuinbouwsector en de verschillende overheden, buren en ondernemingen kunnen versterken. Iedereen vaart er wel bij wanneer de inwoners van onze gemeente opnieuw meer voeling krijgen met de land- en tuinbouwsector en de fantastische producten die zij produceren.”