Bulo te huur?Je kunt er niet naast kijken: aan de gebouwen van Bulo in Mechelen hangt een levensgrote aankondiging ‘kantoren en magazijnen te huur’. Verlaat Bulo de bedrijvenzone? Helemaal niet. Omdat Bulo nu werkt met veel minder stocks dan een paar decennia geleden komt er ruimte vrij die kan worden ingevuld door andere firma’s.

“In de jaren tachtig werden de Bulo-gebouwen in Edegem te klein en werd een heel nieuw complex van kantoren en magazijnen neergezet langs de E19 in Mechelen”, zegt Anne Verbeeck, communication manager van Bulo. “Toen werkte een bedrijf als het onze nog met gigantische stocks en hadden we dus heel veel ruimte nodig. Intussen is onze bedrijfsfilosofie grondig veranderd. Onze meubelen worden hier in Mechelen ontworpen en geproduceerd – Made in Mechelen is onze baseline, en daar zijn we trots op – en we leveren ze zelf in een straal van ongeveer 150 km rond ons bedrijf. Ecologie en duurzaamheid zijn voor ons geen lege begrippen. We hebben nog een kleinere basisstock, maar heel veel van onze meubelen worden op maat gemaakt. Als ze door onze vakmensen perfect afgewerkt zijn, wikkelen we ze in dekens, zetten ze op een vrachtwagen en ze worden door onze eigen mensen bij de klant geleverd als die binnen die straal van 150 km woont. Dan kan een vrachtwagen op één dag heen en weer rijden. Buiten die regio zoeken we naar andere oplossingen. We passen onze portfolio aan, of we zoeken ter plaatse partners.”

Door die filosofie toe te passen hoeven de meubelen niet verpakt te worden en wordt het aantal transportkilometers beperkt. En aangezien de stocks nu beperkter zijn en met minder personeel wordt gewerkt, kwam een deel van de kantoren en magazijnen vrij. “Leegstand is niet goed voor gebouwen. Dus hebben we besloten ze te verhuren. Het spreekt andere bedrijven aan omdat we een combinatie van kantoren en opslagruimte kunnen aanbieden. Weber en Maserati zijn bijvoorbeeld al bij ons ingetrokken, en er is nog plaats voor meer bedrijven.”