Bulgaarse mogelijkheden voor Mechelse bedrijven

Foto Hilderson.

Foto Hilderson.

Met Bar International Bulgarije liet Voka – Kamer van Koophandel Mechelen, met de steun van Flanders Investment & Trade, een Bulgaarse delegatie met Bulgaars ambassadeur in België Vesselin Valkanov kennismaken met het economische potentieel van de Mechelse regio. De delegatie bracht een bezoek aan BelOrta in Sint-Katelijne-Waver en de containerterminal TCT en het logistieke bedrijf ODTH in Willebroek en werd ontvangen in het Mechelse stadhuis.

Tijdens het bezoek aan groenteveiling BelOrta wees de Bulgaarse ambassadeur op de bloeiende agricultuur in het Bulgarije van de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw. Na de val van het communisme in 1991 stuikte die in elkaar. Valkanov toonde zich onder meer benieuwd naar de sterke niches van de Belgische landbouw.

In Willebroek ging de delegatie aan boord van Vrouwe Nele, een schip van ODTH. Thomas Castrel van Flanders Investment & Trade stelde de investeringspolitiek in Vlaanderen en de Mechelse regio voor. Bavo Anciaux van waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV stond stil bij de troeven van het Vlaamse waterwegennet. Na een voorstelling van de containerterminal TCT Belgium door Michel Stevens en van de gemeente Willebroek door burgemeester Eddy Bevers werd een bezoek gebracht aan de TCT-containerterminal en het logistieke centrum van ODTH.

Bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen wees ambassadeur Valkanov in zijn speech voor een twintigtal ondernemers op de vele raakvlakken tussen België en Bulgarije. Zo is de Bulgaarse grondwet gebaseerd op die van België en werd België eind negentiende eeuw ook op economisch vlak als rolmodel aanzien, wat heel wat Belgen aanzette om in Bulgarije ondernemingen in onder meer de banken- en textielsector op te starten. “Ook al ben ik geen ervaren investeerder, ik kan wel zeggen dat er heel wat opportuniteiten zijn in vooral de mijnbouw, vastgoed, toerisme en de voedings- en kunstmeststoffenindustrie”, gaf de ambassadeur mee.

Daarna wees Denitsa Georgieva van advocatenkantoor A-Law nog op verschillende fiscale troeven van Bulgarije. Zo bedraagt de vennootschapsbelasting er slechts 10 % en die op dividenden slechts 5 %.

Begin april focust Bar International op Roemenië, met een bezoek van de Roemeense ambassadeur.