bijBroodNodig Atelier uit Hofstade, met zelfbedieningsshops in Mechelen (5), Hofstade (2), Vilvoorde (2), Boortmeerbeek, Muizen en Willebroek, blijft innoveren. Zopas werden in de tuin van de bakkerij in Hofstade drie bijenkorven met in totaal 60.000 bijen geplaatst. De honing van deze bakkerijbijen zal worden verwerkt in het speltbrood van BroodNodig.

“De installatie van de korven is half april gebeurd”, zegt Lutgart Lyen van BroodNodig. “Bijen kunnen pas worden vervoerd bij een temperatuur hoger dan 15 graden, anders gaan ze zwermen. Voor dit project werken we samen met Johan De Vleesschouwer van stadsimkerij Pro-Polis uit Mechelen. De bijen halen het stuifmeel van bloemen in de buurt. Vorige vrijdag heeft de imker de eerste honing uit de korven gehaald en de opbrengst is beter dan normaal.”

De bakkerij gaat de honing zelf verwerken. “Ik verwacht dat deze honing vanaf mei de ster wordt in ons speltbrood.”

De bijen spelen ook een rol in een ander nieuw project van BroodNodig. “Voor scholen organiseren we belevenisbezoeken en workshops in onze bakkerij. Een onderdeel van het programma wordt aan de bijtjes besteed. Zo maken we de kindjes warm voor de natuur en ons ambacht. Op 12 april heeft de VLAM, overkoepelende organisatie van de bakkers, hierover trouwens een fotoreportage gemaakt. BroodNodig Bakkerij Van Eeckhout wordt als inspirerend voorbeeld gebruikt naar andere bakkers toe om dergelijke initiatieven te promoten.”

En de belevenisbezoeken aan de bakkerij werken blijkbaar. “Op het einde van een klasbezoek of workshop worden alle kindjes bakker. Mission accomplished!”, lacht Lutgart Lyen.