winkelenOok in Vlaams-Brabant werden nu de resultaten voorgesteld van de interprovinciale studie over de detailhandel. Deze studie kadert in het EFRO-project Kennisnetwerk Detailhandel in Vlaanderen en werd uitgevoerd in samenwerking met het Agentschap Ondernemen.

Uit de resultaten blijkt dat Mechelaars gaan shoppen in Vlaams-Brabant, maar dat nog veel meer Brabanders gaan kopen in Mechelen.

Mechelaars steken blijkbaar nogal eens de provinciegrens over om uitzonderlijke goederen (goederen die je niet zo vaak koopt, zoals een wasmachine of een televisie) te kopen. Ook inwoners van Bonheiden en Putte kopen in het noorden van Vlaams-Brabant en in Leuven. “Mechelen heeft wel een eigen verzorgingsgebied, maar er is toch wat koopvlucht naar Vlaams-Brabant”, concludeert de studie.

Maar Mechelen heeft ook aantrekkingskracht voor consumenten uit Vlaams-Brabant. Het is de belangrijkste bestemming voor shoppers die de grens van de provincie Vlaams-Brabant oversteken. Dat geldt zowel voor dagelijkse goederen als voor periodieke goederen (bijvoorbeeld schoenen), uitzonderlijke goederen, horeca en cultuur. Vooral vanuit de Vlaams-Brabantse gemeenten Zemst en Boortmeerbeek komen veel kopers naar Mechelen.

De onderzoekers stelden tevens een top 15 op van de Vlaams-Brabantse gemeenten met het grootste aanbod detailhandel per 1.000 inwoners. In die rangschikking staat Boortmeerbeek op de achtste plaats met 2.582 m² winkelvloeroppervlakte. Dat betekent een stijging met 9,1% tov 2008. Londerzeel staat op 11 met 2.201 m², maar hier zien we een daling met 8,9% tov 2008. In de top 15 van grootste aanbodclusters van detailhandel in Vlaams-Brabant verschijnt de baanconcentratie langs de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek op 11 met 20.876 m² winkelvloeroppervlakte (-2,9% tov 2008).