BlauwstraatWinkelpanden die leeg komen te staan, raken heel vaak niet snel verhuurd of verkocht en blijven maandenlang of zelfs langer leeg staan en verkommeren. In Boom is dat niet anders, en de gemeente wil daar samen met de sociale huisvestingsmaatschappij GoedWonen.Rupelstreek en het Autonoom Gemeentebedrijf Boom Plus iets aan doen.

De gemeente gaat leegstaande panden opkopen en de initiatiefnemers gaan de panden ofwel renoveren ofwel afbreken en er een nieuwbouw zetten waar beneden plaats is voor een handelszaak en op de verdiepingen voor sociale huisvesting.

“Het gaat vaak om kleinere of verouderde winkels die qua oppervlakte en uitrusting niet interessant zijn voor ondernemers. Daarom moeten we er als overheid iets aan doen”, zegt burgemeester Jeroen Baert. Er werden al elf panden aangekocht: tien in de Blauwstraat en één in de Hoogstraat. De afbraak van niet meer te redden panden is gepland voor begin 2016. Intussen wordt begonnen aan de renovatie van andere panden. De gevel van Blauwstraat 17 werd voorzien van een grote sticker met de vermelding Hier verdwijnt/verschijnt een winkel en op de gevel van  Blauwstraat 11 mag street art performer Kanter Dhaenens zich laten gaan. Dit pand wordt na verloop van tijd een infopunt voor het centrumpandenbeleid van Boom.

Boom gaat ook zelf op zoek naar nieuwe ondernemers voor het centrum en nieuwe manieren van shoppen. Zo wordt gedacht aan pop-upstores voor starters en niche-ondernemers.