De gemeente Bonheiden is door Agoria, de sectororganisatie van de technologische industrie, uitgeroepen tot winnaar van de Agoria Smart City Award. “Bonheiden is een fraai voorbeeld van hoe steden en gemeenten met technologie hun beleid kunnen verbeteren en zorgen voor meer leefbaarheid”, zegt Marc Lambotte, ceo van Agoria, de organisatie met meer dan 1.700 bedrijven uit de technologische sector. “In plaats van 12 procent fietsgebruik bij onze schoolgaande jeugd, hebben we met ons fietsregistratiesysteem een potentieel opgebouwd van 62 procent fietsgebruik,” zegt een tevreden burgemeester Guido Vaganée.

Zowat 500 van de ongeveer 800 schoolgaande kinderen in het kleuter- en basisonderwijs registreerden zich al voor het project. De gemeente combineerde het fietsregistratiesysteem met een origineel beloningssysteem. Alle scholen kregen daarbij een speciale fietsscanner en de kinderen een gepersonaliseerde chip in het voorwiel van hun fiets. Fietsende scholieren worden voor hun ritten beloond in de vorm van dukaten die ze op één van de vijf plaatselijke kermissen kunnen gebruiken. “We maken drie keer winst”, legt burgemeester Vaganée uit. “Onze schoolomgevingen worden veiliger doordat er minder ouders hun kinderen met de wagen komen afzetten. We creëren hierdoor meer capaciteit voor ons doorgaand verkeer. Daarnaast zorgen we ook voor een gezondere gemeente met minder CO2, gezondere inwoners en een sociale winst want fietsende mensen spreken elkaar ook makkelijker aan.”

Bonheiden wil zijn Smart City-beleid nu verder uitbouwen door gebruik te maken van technologie. “De volgende stap is ook andere locaties te voorzien van dergelijke scanners”, zegt Vaganée. “Eveneens kunnen we het systeem gebruiken om bepaalde veilige fietsroutes, zoals onze fietsstratenroutes, te ondersteunen met extra bonuspunten. Het zou bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om deze technologie in te zetten om verkeerslichten te sturen in functie van het aantal gescande fietsers. Voor het gemeentepersoneel zal de registratie van de wettelijke fietsvergoeding voortaan digitaal verlopen.”