De gemeente Bonheiden wordt het allereerste lokale bestuur in België dat kiest voor een slim verlichtingssysteem. Philips GreenParking moet voor meer dan 80 procent energiebesparing zorgen. “Dit innoverende verlichtingssysteem zorgt niet alleen voor zeer grote besparingen op energie- en onderhoudskosten, maar ook voor een verhoogd veiligheidsgevoel”, aldus burgemeester van Bonheiden Guido Vaganée. De nieuwe verlichting zal gebruikt worden aan de parking van het gemeentehuis.

Philips GreenParking is speciaal ontworpen voor parkeergarages. Het systeem beschikt over duurzame LED-technologie en innoverende sensoren met uitgebreide detectie- en dimfuncties. “Wanneer er geen aanwezigheid in de parkeergarages wordt gedetecteerd, dimt de verlichting automatisch tot 30 procent. Zodra er een persoon of wagen de parking binnenkomt, schakelt de ledverlichting onmiddellijk over op 100 procent. De besparingen zullen zo verder oplopen. De parking is dus beter verlicht, met minder energie, maar enkel wanneer het nodig is in plaats van permanent”, legt Stefaan Note, directeur public en sports Belux van Philips Lighting, uit. Guido Vaganée: “De verlichting zal de bezoekers van het gemeentehuis, het politiekantoor, de bibliotheek en het cultureel centrum op een aangename en veilige manier verwelkomen.”

Het nieuwe verlichtingssysteem bouwt verder op het duurzaamheidsbeleid van Bonheiden. “Na de langste fietsstraat in Europa en een smart city prijs voor een slim fietsregistratiesysteem voor fietsende schoolkinderen en hun ouders, sluit dit verlichtingssysteem mooi aan bij onze doelstellingen om alsmaar meer een duurzame gemeente te zijn”, zegt Guido Vaganée.