ijspisteBolckmans NV uit Hoogstraten, gespecialiseerd in bouwwerken voor industrie, KMO en logistiek, is aan Utopolis in Mechelen begonnen met de bouw van het Ice Skating Center Mechelen. De bouw van de nieuwe ijspiste moet afgerond zijn in september 2016. Tot dan blijft de bestaande ijspiste in Leest in gebruik.

Burgemeester Bart Somers is verheugd met de bouw van een nieuwe professionele ijspiste in Mechelen. “Recent nog openden we hier het nieuwe, moderne zwembad Nekkerpool en breidde bioscoop Utopolis uit met onder meer een VIP-zaal. Waarschijnlijk nog deze maand komt Artexis als nieuwe beheerder van de Nekkerhal ook nog eens naar buiten met de compleet vernieuwde Nekkerhal. Die dynamiek zorgt ervoor dat ik de Nekker op korte tijd zie uitgroeien tot de leisure site van Mechelen bij uitstek. Dat is echt fantastisch!”, zegt Somers.

Het stadsbestuur stelde daarom hoge eisen aan de architecturale kwaliteit van het nieuwe gebouw. “We wilden geen golfplaten boîte. Daarom werd een eerder, voor ons te eenvoudig ontwerp afgewezen. Dat scheelde wat in de timing, maar de Nekkersite is een zichtlocatie. Ook buiten de vesten streven we naar het stedenbouwkundig kwaliteitsniveau van de binnenstad. Nekkerspoel-Borcht is toch een toegangspoort tot de stad”, aldus nog Bart Somers.

Volgens schepen van Sport Walter Schroons wordt de nieuwe ijspiste een grote publiekstrekker. “De ijspiste zal voldoen aan alle internationale normen qua afmetingen en kwaliteitseisen. Hier zullen vanaf volgend schaatsseizoen internationale matchen en tornooien plaatsvinden. Daarom moeten we in september kunnen openen. Het wordt de modernste ijsinstallatie van België, waarbij het ecologische aspect alle aandacht krijgt. Daardoor wordt Mechelen zonder twijfel het mekka van de Belgische schaatssport”, zegt Schroons.

Met een oppervlakte van 3800 m² wordt de nieuwe ijspiste dubbel zo groot als de oude ijspiste in Leest. De piste is een privaat initiatief van Ice Skating Center Mechelen, sinds 2010 de uitbater van de ijspiste in Leest. Met de nieuwe ijspiste is een investering gemoeid van 3,8 miljoen euro. De piste zal worden gebouwd op grond van de stad die de initiatiefnemers krijgen via een recht van opstal. De stad voorziet voor heel het project in een investeringstoelage van 500.000 euro. Vlaanderen kent aan het project een subsidie toe van 380.000 euro.