BMW Group Belux heeft in Bornem twee nieuwe leslokalen voor studenten autotechniek in gebruik genomen. Dit vergde een investering van 450.000 euro.

De leslokalen zijn ingericht om nog meer samen te kunnen werken met scholen uit heel België die een opleiding tot autotechnieker aanbieden.

Autotechnieker is een knelpuntberoep met elk jaar zo’n 2500 openstaande vacatures, en ook bij BMW- en MINI-concessiehouders duurt het lang om goed opgeleide techniekers te vinden. BMW Group Belux wil het probleem bij de bron aanpakken en de opleiding voor jongeren aantrekkelijker maken.

Via het systeem van duaal onderwijs, een samenwerking tussen scholen, BMW Group Belux en de 130 BMW-, MINI- en BMW Motorrad-concessies, kregen de afgelopen drie jaar al zo’n 100 jongeren uit zeven Vlaamse en Brusselse scholen een opleiding. Dit jaar alleen al zullen daar 69 jongeren bijkomen.

Om de studenten de nodige high-tech ervaring te bieden, besliste BMW Group Belux om twee nieuwe praktijkruimtes in te richten in Bornem. De studenten werken er met de nieuwste didactische materialen en oefenen basistechnieken als wieluitlijning, elektrische schema’s en airconditioning. De opgedane ervaring zetten ze met een stage bij één van de 130 concessies bij hen in de buurt onmiddellijk om in de praktijk.

“Autotechniekers werken vandaag evenveel met de computer als aan een oliefilter”, zegt Pierre De Cannière, verantwoordelijke voor het trainingscenter van BMW Group Belux. “Onze nieuwe leslokalen zijn een ideale omkadering om jongeren te laten kennismaken met de meest innovatieve technologie die je vandaag in onze wagens en motorfietsen vindt. We zien ook de eerste vruchten van het project. De scholen waar we de voorgaande jaren mee samenwerkten, bevestigden ons dat ze nu steeds meer inschrijvingen krijgen voor hun opleiding voor autotechnieker.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wenst BMW Group Belux alvast veel succes toe met deze nieuwe leslokalen: “Door nieuwe leslokalen en hoogtechnologische apparatuur voor onderwijs ter beschikking te stellen, bouwt BMW Group mee aan een kwaliteitsvol technisch onderwijs en biedt ze leerlingen autotechniek een unieke kans om extra bij te leren.”