Blue O’pen met Bopro wint aanbesteding Blue Gate Antwerp

LuchtfotoHet stadsbestuur van Antwerpen, ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) hebben het consortium Blue O’pen aangeduid voor de sanering, herontwikkeling en commercialisering van de historisch zwaar vervuilde zone Petroleum Zuid. Het consortium rond de waterbouwkundige en milieugroep DEME en vastgoed- en duurzaamheidsspecialist Bopro, met vestiging in Mechelen, treedt toe tot een publiek-private samenwerking (PPS) die de laatste stadskanker aan de Antwerpse zuidrand moet omvormen tot een toplocatie voor innovatieve bedrijven.

Blue Gate Antwerp is een brownfield langs de Schelde dat herontwikkeld wordt tot een hoogwaardige en watergebonden bedrijvenzone. Het braakliggende terrein van 63 ha situeert zich tussen het nieuwe Antwerpse gerechthof en de Hobokense Polder, vlakbij Antwerpen Zuid.

Na de oprichting van de publiek-private samenwerking zal het consortium Blue O’pen starten met de sanering en ontwikkeling van Blue Gate Antwerp. DEME Environmental Contractors (DEC), een milieudochter van de DEME, wil in 2016 het bodemonderzoek voltooien en de nodige vergunningen aanvragen om vanaf volgend jaar te beginnen met de sanering.

Op de historisch zwaar vervuilde site zullen diverse types van verontreiniging worden aangepakt zoals minerale oliën, PAK’s en zware metalen. Tegelijk zal Dredging International (DI), een andere DEME dochter, starten met de infrastructuurwerken voor de nieuwe bedrijvenzone waarbij het terrein wordt opgehoogd.

Parallel met de sanerings- en infrastructuurwerken start consortiumpartner Bopro met de duurzaamheidsregie en de vermarkting van Blue Gate Antwerp. De logistieke zone is intussen volledig ingevuld door drie ondernemingen: Van Moer Stevedoring, Montea en CityDepot.

Peter Garré, CEO Bopro: “Blue Gate Antwerp is ook voor Bopro een prioritair dossier dat aansluit op onze visie van duurzaam ondernemen in de bouw- en vastgoedsector. In de vermarkting zoeken we bedrijven die de ambities rond energie-efficiëntie, mobiliteit en cradle-to-cradle aanpak zien als een aanvulling op de realisatie van hun eigen bedrijfsstrategie, wat kan leiden naar groei én een CO2 neutrale economische activiteit.”

Het consortium Blue O’pen gelooft dat Blue Gate Antwerp door de ligging en de duurzame en innovatieve ambities zal uitgroeien tot een voorbeeld van het bedrijventerrein van de toekomst.