Blauwe brug gaat dit weekend terug open

brugOp zaterdag 24 september zijn de werken aan de voetgangers- en fietsersbrug over de Dijle tussen Walem en Heindonk klaar en kan de brug opnieuw gebruikt worden. Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV, met hoofdzetel in Willebroek, startte op 11 april met noodzakelijke onderhoudswerken. Het einde van de werken is ook goed nieuws voor het vele woon-werkverkeer dat van de brug gebruikmaakt.

Het wegdek en de leuningen van de zogenaamde blauwe brug werden weggenomen voor reiniging en schilderwerken in het atelier. Vervolgens werd de brug volledig gezandstraald en opnieuw in haar typerende blauwe kleur geschilderd. Door de vele regen in het voorjaar en de zomermaanden en een daad van vandalisme in juni heeft de brug een kleine maand langer dan gepland in de steigers gestaan.

Uit veiligheidsoverweging was de brug voor de volledige duur van de werken niet toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Zij moesten een omleiding volgen via het jaagpad van de Beneden-Nete, de Rupel en de Dijle. Mogelijk worden na 24 september nog kleine schilderwerken uitgevoerd. Die zullen echter geen hinder betekenen voor passanten. “Door de voetgangers- en fietsersbrug tijdig en goed te onderhouden, kunnen we haar levensduur aanzienlijk verlengen”, zegt Waterwegen en Zeekanaal NV.

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 september wordt een stroeve laag aangebracht op de fietsbrug over de Vrouwvliet in Mechelen. Die laag maakt het wegdek minder glad. Tijdens de werken blijft de helft van de brug beschikbaar. De fietsbrug is een belangrijk onderdeel van de F1, fietsostrade Antwerpen-Mechelen. Je kunt er tijdens de werken steeds in beide richtingen passeren.