Nuttige micro-organismen inzetten om schoon te maken in plaats van chemische poetsproducten. Dat is het basisopzet van BioOrg, een bedrijf met vestiging op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. De micro-organismen worden via verneveling verspreid in de ruimte. “Laat organismen van BioOrg het vuile werk opknappen. Alles en iedereen in het gebouw zullen vanzelf veel schoner worden”, zegt Koen De Koster van BioOrg.

Deze innovatieve schoonmaakmethode heeft het Antwerpse provinciebestuur gedurende een halfjaar uitgetest op één verdieping van het PaS, de tijdelijke huisvesting van het provinciebestuur. “We merken enkele duidelijke verbeteringen ten opzichte van de klassieke schoonmaakmethode, en het is gezonder en milieuvriendelijker”, stelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Logistiek en Innovatie, vast.

Proper voor iedereen

Na een proefperiode op één verdieping van het PaS zijn de schoonmaakresultaten beter dan deze met klassieke schoonmaak. “Vooral de secundaire effecten naar stofhechting, glazenwas en periodieke schoonmaak geven de doorslag”, aldus Ludwig Caluwé.

De inzet van milieu-invasieve chemische schoonmaakmiddelen en water wordt met deze methode ook quasi volledig overbodig, wat ook een positief effect heeft op de omgeving en de schoonmaakploeg. Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “We stellen we vast dat deze manier van schoonmaken de arbeidsveiligheid aanzienlijk ten goede komt. Tot slot is het globaal genomen net iets goedkoper dan klassieke schoonmaak.”

Toch vergt de invoering van het systeem ook de nodige communicatie, want micro-organismen en verstuiving in kantoorruimtes maken bij medewerkers heel wat negatieve reacties en vooroordelen los.