Biocartis zet samenwerking op met Amgen

Ulrik Cordes, Biocartis.

Ulrik Cordes, Biocartis.

Het Mechelse biotechbedrijf Biocartis, gespecialiseerd in de moleculaire diagnostiek, zet een samenwerking op met biotechnologiebedrijf Amgen. Bedoeling is om de nieuwe Idylla™ RAS-biomarker testen aan te bieden aan ziekenhuizen in Brazilië, Canada, Colombië, Mexico, Saudi-Arabië, Spanje en Turkije. Door de samenwerking kan de toegang tot RAS-biomarkerinformatie in de geselecteerde landen worden versneld.

Voor patiënten met gemetastaseerde colorectale kanker (mCRC) is tijdige informatie over de aanwezigheid van mutaties in de RAS-genen (KRAS en NRAS) van kritiek belang bij de behandelingskeuzes. Met het Idylla-systeem gaat het testen veel sneller. De resultaten van RAS-testen laten geen weken meer op zich wachten, maar kunnen nog dezelfde dag worden afgelezen. Nu zijn de testen in sommigen landen zelfs niet beschikbaar en moeten ze in het buitenland worden uitgevoerd. Met het Idylla-systeem kunnen de testen worden uitgevoerd in elk ziekenhuislabo, ongeacht de grootte, aanwezige infrastructuur of ervaring.

De samenwerking tussen Amgen en Biocartis onderstreept het engagement van beide bedrijven voor kankerpatiënten, door high precision geneeskunde en diagnostics mogelijk te maken.

Ulrik Cordes, Chief Commercial Officer Biocartis: “We zijn erg blij dat we kunnen samenwerken met Amgen om de uitrol van onze Idylla RAS test-oplossingen in ziekenhuizen over de hele wereld te versnellen. Dat belangrijke biofarmaceutische bedrijven er voor kiezen om onze Idylla-oplossingen te gebruiken, zien we als een bevestiging van de kwaliteit van onze producten. Onze samenwerking zal de zorg voor kankerpatiënten significant verbeteren in landen waar ze tot nu toe weken en soms maanden moesten wachten op diagnostische informatie. Samen met Amgen kunnen we sommige kankerpatiënten nu veel sneller toegang geven tot de juiste behandeling, zodat de patiënten en hun familie veel minder lang in onzekerheid moeten verkeren.”