Het Mechelse Biocartis, gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek, heeft een belangrijke mijlpaal in het longkankeronderzoek behaald. Het innovatieve bedrijf lanceerde de CE-markering van de Idylla EGFR Mutatie Test. Dat is een volledig geautomatiseerde test die op basis van slechts één stukje tumorweefsel sneller en makkelijker resultaten produceert. “Een bredere EGFR-testing van longkankerpatiënten wordt zo mogelijk gemaakt, zonder dat er nood is aan gespecialiseerde laboratoriuminfrastructuur”, aldus Paola Valente, strategic marketing director van Biocartis.

Longkanker is wereldwijd de meest voorkomende kanker, goed voor 13% van alle kankertypes. Toch is het moleculair testen van longkankerstalen nog een zeer complex proces. Het kan tot verschillende weken duren voor men resultaten heeft, die in een aanzienlijk deel van de gevallen zelfs mislukken. Bovendien beschikken veel laboratoria niet over de nodige infrastructuur om complexe moleculaire testen uit te voeren, waardoor hun stalen naar andere testfaciliteiten uitgestuurd worden, hetgeen lange wachttijden geeft. De nieuwe test, Idylla EGFR Mutatie Test, maakt rechtstreekse detectie van 51 EGFR-mutaties mogelijk. “En dat met slechts één enkel stukje tumorweefsel. Traditionele testmethodes vereisten vaak tot wel zes keer meer stukjes tumor”, duidt Paola Valente.

De recent gelanceerde Idylla EGFR Mutatie Test is een belangrijke toevoeging in het CE-gemarkeerde IVD testmenu van Biocartis. Dat bestaat nu uit vijf CE-gemarkeerde IVD tests voor melanoom, long- en darmkanker. “Momenteel zijn we bezig met de ontwikkeling van een vloeibare biopsieversie van deze test. Die wordt in de tweede helft van 2017 verwacht”, besluit Paola Valente.