MECHELEN – Twee performantiestudies van Biocartis zijn geselecteerd voor een publicatie op de ASCO Annual Meeting. De selectie is een bewijs van de innovatieve aanpak van het Mechelse biotechbedrijf rond de ontwikkeling van het minilabo Idylla.

In samenwerking met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie heeft Biocartis twee studies uitgevoerd over de performantie van zijn nieuwe set biomarkers voor microsatelliet instabiliteit. Die maken deel uit van de Idylla MSI Test. Het gaat om een minilabo dat naar verwachting binnen de 150 minuten kanker moet kunnen detecteren vanuit slechts één stukje tumorweefsel zonder een referentiestaal nodig te hebben. MSI testing wordt vooral aangeraden voor darmkanker.

Innovatieve ontwikkelingen

De eerste studie maakt voor de eerste keer gebruik van de prototype Idylla MSI Test2 en toont superieure resultaten aan. Het prototype wist de kanker sneller te detecteren en met aanzienlijk minder ongeldige resultaten in vergelijking met de klassieke testmethode. De tweede studie onderstreept dan weer het potentieel van de MSI Biomarkers. Die kunnen de respons van immunotherapie bij (darm)tumoren voorspellen.

Herman Verrelst, ceo Biocartis: “De geselecteerde ASCO-studies tonen nog maar eens de innovatieve aard van de Idylla MSI Test2 aan die we momenteel ontwikkelen. Wij zijn van mening dat de unieke eigenschappen van deze test van grote waarde zijn voor de farmaceutische industrie. Die heeft namelijk snelle, betrouwbare en makkelijke MSI testing nodig om hun immuno-oncologiebehandelingen breed te kunnen uitrollen. Samen zouden we ervoor kunnen zorgen dat meer patiënten met MSI-High tumoren toegang hebben tot de voordelen van deze veelbelovende immunotherapie behandelingen.”

De lancering van Biocartis’ volledig geautomatiseerde Idylla(TM) MSI Test2 is gepland voor de tweede helft van 2018.