IdyllaHet Mechelse Biocartis Group N.V., een innovatief bedrijf in moleculaire diagnostiek, heeft de exclusieve licentie verkregen van een reeks mutaties die recent werden opgespoord in de Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR). Deze mutaties bieden weerstand aan anti-EGFR therapieën in colorectale (darm)kanker. Deze biomerkers zullen worden geïntegreerd in moleculaire diagnosetesten voor het Idylla™-platform van Biocartis. Zo kunnen de testen beter de weerstand tegen behandeling bij patiënten opvolgen. De behandelende dokters kunnen dan een betere behandelingskeuze maken.
De mutaties werden geïdentificeerd in een samenwerking tussen de laboratoria van Dr. Clara Montagut (Hospital del Mar, Barcelona) en Dr. Bardelli (Universiteit van Torino). Dr. Clara Montagut: “We zijn enthousiast over onze samenwerking met Biocartis. Slechts enkele jaren na de eerdere ontdekking van een weerstandsbiedende mutatie in ons lab, heeft Biocartis deze mutatie al ontwikkeld en in een Idylla™ Mutatie Test gecommercialiseerd. De toevoeging van de recent gedetecteerde weerstandsbiedende mutaties zullen ons toelaten om nog beter zorg te dragen voor onze colorectale (darm)kanker patiënten die anti-EGFR behandeling krijgen.”
Dr. Alberto Bardelli: “De recent gedetecteerde mutaties verklaren de weerstand bij 5-10% van de patiënten en pre-klinische modellen. Daarom zijn deze mutaties nu voorgesteld als een van de belangrijkste en dominante weerstandsmechanismen in >20% van de colorectale (darm)kankerpatiënten die behandeld worden met anti-EGFR antilichamen. Samen met RAS-mutaties vormen ze de belangrijkse merkers die tijdens een dergelijke behandeling moeten worden opgevolgd. Het Biocartis-platform en zijn testen zijn hiervoor zeer geschikt.”