Het Mechelse Biocartis heeft zijn samenwerking met ETPL, de commercialisatietak van A*STAR uit Singapore, voor vijf jaar verlengd. Het strategische partnerschap richt zich op de verdere ontwikkeling van moleculaire diagnosetesten voor het Idylla(TM) platform van Biocartis.

Het Idylla(TM) platform is een volledig geautomatiseerd systeem dat zeer betrouwbare informatie van nagenoeg elk biologisch staal kan aanleveren. De eerste moleculaire diagnosetest die gekozen werd om binnen de samenwerking te ontwikkelen, is een vaste tumorweefseltest. Die is gericht op het ondersteunen van de optimale behandelingskeuze voor borstkankerpatiënten. “Door de combinatie van de expertise en het netwerk van ETPL en Biocartis zal deze samenwerking ervoor zorgen dat er meer hoogperformante Idylla(TM) testen in een korter tijdsbestek naar de markt gebracht kunnen worden”, zegt Geert Maertens, chief scientific officer van Biocartis. De test heeft het potentieel om snelle en robuuste resultaten mogelijk te maken en zo een reëel verschil met bestaande testmethodes te verkrijgen.

Zowel Biocartis als ETPL zullen investeren in de ontwikkeling van de testen. Daarbij neemt het Mechelse bedrijf de verantwoordelijkheid voor de commercialisatie van de testen onder eigen naam op zich. ETPL zal optreden als ontwikkelingspartner via Signapore’s Diagnostics Development Hub. “De uitgebreide overeenkomst past binnen de strategie van Biocartis om aan de hand van samenwerkingen met derde partijen de expansie van het aanbod aan moleculaire diagnosetesten te versnellen. Daarenboven is ze in lijn met de visie van Singapore om wereldwijd competitieve producten te ontwikkelen en het lokale diagnostische ecosysteem te doen groeien”, verduidelijkt Geert Maertens.