MECHELEN – Biocartis, gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek, boekte tijdens het derde kwartaal op verschillende vlakken vooruitgang. Ook de commercialisering van het Idylla(TM) platform in de Verenigde Staten werd intussen met succes gelanceerd.

Het commercieel cartridgevolume verdrievoudigde in de eerste negen maanden van 2017 tegenover dezelfde periode vorig jaar. De kaspositie van Biocartis zit kwartaal op ongeveer 56 miljoen euro. Bovendien is Biocartis goed op weg om tegen het jaareinde 640 Idylla(TM) installaties te bereiken. Een tweede cartridgeproductielijn wordt opgezet om vanaf de tweede helft van 2018 1 miljoen extra Idylla(TM) cartridges op jaarbasis voorzien.

“Ik ben tevreden om vandaag de eerste businessupdate in mijn rol als ceo te kunnen voorstellen”, zegt Herman Verrelst, sinds september ceo bij Biocartis. “De nieuwe samenwerkingen met Genomic Health en A*STAR tonen aan dat we in staat zijn om samenwerkingen met gerenommeerde ontwikkelingspartners aan te gaan. Het afsluiten van nog meer samenwerkingen met farma- en biotechbedrijven zal Biocartis ondersteunen in zijn missie om van gepersonaliseerde geneeskunde een dagelijkse realiteit te maken.”

Internationale commercialisering

De lancering van het Idylla(TM) platform op de Amerikaanse markt tijdens het derde kwartaal werd meteen positief onthaald. Op de jaarlijkse bijeenkomst van de Associatie voor Moleculaire Pathologie presenteerden twee belangrijke Amerikaanse opinieleiders de Idylla(TM) performantiedata. Ze bespraken daarbij de uitdagingen in de moleculaire diagnosetesten en benadrukten de nood aan snelle moleculaire testen zoals die van Biocartis.

“De waarde van Idylla(TM) wordt alsmaar vaker aangetoond in Amerikaanse studies”, stelt Vishal Sikri, algemeen directeur van Biocartis US Inc. “Met vandaag al meer dan 500 plaatsingen wereldwijd is het platform en het huidige moleculaire diagnose testaanbod aantrekkelijk voor elk laboratorium in de Verenigde Staten dat denkt aan het zelf uitvoeren of optimaliseren van hun huidige moleculaire diagnosetesten.”