Ulrik Cordes. © Biocartis.

MECHELEN – Het Mechelse Biocartis, gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek, heeft een ontwikkelingsovereenkomst (CDx) gesloten met de Amerikaanse biotech-multinational Amgen.

Bedoeling van de overeenkomst is om de Idylla RAS biomarker testen van Biocartis bij de Amerikaanse FDA te registreren als companion diagnostic test voor Amgen’s medicijn Vectibix. Dit medicijn wordt toegediend aan patiënten met bepaalde uitgezaaide colorectale (darm)kanker.

RAS testing is een essentiële predictieve biomarker, nodig voor het bepalen van het behandelingsplan voor patiënten met uitgezaaide colorectale (darm)kanker. Vandaag wordt RAS testing in de VS niet systematisch uitgevoerd voor alle patiënten, en wanneer het wel gebeurt, laten resultaten vaak lang op zich wachten, wat gevolgen kan hebben voor de patiënt.

Als de Amerikaanse Food and Drug Administration de Idylla(TM) RAS biomarker testen goedkeurt in de VS, kan dat een bredere klinische RAS testing toelaten, onafhankelijk van de grootte van de klinische praktijk, labo-infrastructuur of expertiseniveau, en zijn resultaten op dezelfde dag als de test mogelijk.

Gepersonaliseerde geneeskunde

Ulrik Cordes, EVP Companion Diagnostics van Biocartis: “We zijn erg tevreden dat we onze samenwerking met Amgen verder kunnen versterken. Het nastreven van US FDA-goedkeuring van onze CDx Idylla(TM) RAS testen, in samenwerking met Amgen, zal laboratoria in de gehele VS toelaten om wachttijden te verminderen en tijdig toegang te geven tot biomarker-status voor een optimale therapieselectie voor patiënten met colorectale (darm)kanker. Dit hoort bij de kern van onze missie, om van gepersonaliseerde geneeskunde een dagelijkse realiteit te maken.”

“Amgen is pionier geweest in gepersonaliseerde geneeskunde voor colorectale (darm)kanker, en we zijn geëngageerd om patiëntenzorg te verbeteren met de identificatie van geschikte biomarkers die optimale behandelingsselectie ondersteunen”, zei Greg Friberg, vice president Global Development, Oncology bij Amgen. “We zijn enthousiast om samen te werken met Biocartis in het toepassen van nieuwe technologieën. Snellere testresultaten zullen helpen om patiënten te identificeren die het meeste voordeel kunnen hebben bij Vectibix.”

De overeenkomst markeert een belangrijke vervolgstap in de uitbreiding van Biocartis’ CDx business die zich richt op een markt die naar verwachting 20% per jaar zal groeien wereldwijd, naar 6,5 miljard dollar tegen 2022.