Biocartis ontwikkelt ebola triage test

PauwelsHet innovatieve Mechelse biotechbedrijf Biocartis kondigt aan dat het in de testfase is van een snelle ebolavirus-triagetest. Deze test wordt ontwikkeld in samenwerking met Janssen Diagnostics en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

De ebolatest is bedoeld voor het Biocartis-systeem Idylla, een volledig geautomatiseerd moleculair diagnostisch platform met CE-IVD-merk in Europa.

De Rapid Ebola Virus Triage Test is ontwikkeld om gezondheidswerkers de mogelijkheid te geven om zelfs in moeilijke omstandigheden bloedstalen te testen en heeft als doel een snelle en accurate diagnose van ebola te kunnen stellen. De test is ontworpen om de unieke combinatie te geven van snelheid, gevoeligheid, accuraatheid en gebruiksgemak die nodig zijn bij een uitbraak waar tijd van groot belang is.

Voor de test is 0,2 ml bloed nodig dat rechtstreeks wordt toegevoegd aan de Idylla-cartridge. Die bevat alle nodige stoffen voor de complete analyse die ongeveer 90 minuten duurt. De test kan ook in het veld worden uitgevoerd, wat van belang is in gebieden met beperkte infrastructuur. Na het testen van synthetische virusstalen in België en de VS gaat Biocartis nu over tot veldtesten in West-Afrika om bijkomend klinisch bewijs te verzamelen voor de testuitslagen.

Rudi Pauwels, CEO van Biocartis: “Deze test wil niet alleen de diagnose van het ebolavirus verbeteren voor gezondheidswerkers in het veld die onder tijdsdruk moeten werken, maar legt ook de basis voor een betere en snellere diagnostische infrastructuur nadat de recente uitbraak wat is teruggelopen, zowel in deze regio als over de hele wereld. Eén van de lessen die te trekken zijn uit de ebola-uitbraak is dat er een dringende nood is aan een snellere en meer accurate diagnostiek. Biocartis is trots om, zij aan zij met prestigieuze partners, te werken aan iets dat volgens ons een uitvoerbare oplossing kan bieden voor gezondheidswerkers in de hele wereld om sneller testen van infectieziekten in virtueel elke setting mogelijk te maken.”