Het Mechelse bedrijf Biocartis Group NV, gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek, ontvangt 2,5 miljoen euro subsidie van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, onder het Strategische TransformatieSteun programma (STS). Biocartis ontving de STS-subsidie voor de uitbreiding van de productiecapaciteit van zijn Idylla™ diagnostische testen, en voor de training en opleiding van bestaand en nieuw personeel voor de nieuwe productielijn die in Mechelen zal worden geïnstalleerd.

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Muyters kwam dinsdag persoonlijk naar de Mechelse hoofdzetel van Biocartis om het bedrijf en de medewerkers te informeren over de STS-subsidie. Hij werd vergezeld door  een delegatie van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) met general manager Michel Casselman en Head of Equity Investments Roald Borré.

Minister Muyters: “Het STS- programma steunt projecten die een aanzienlijke bijdrage leveren aan het versterken van de economische ontwikkeling in Vlaanderen. Het project rond uitbreiding van de productie dat momenteel loopt bij Biocartis is hier een uitstekend voorbeeld van. Als overheid zijn we verheugd de mogelijkheid te hebben om slimme en disruptieve innovatie in Vlaanderen, zoals vertoond door Biocartis, verder te stimuleren.”

Ewoud Welten, CFO van Biocartis, vertolkt de dankbaarheid van Biocartis voor de financiële steun van de Vlaamse overheid. “Dit toont de voortdurende inzet van de overheid aan om te investeren in innovatie en groei in de Vlaamse regio. De STS-subsidie die we ontvangen hebben, zal ons toelaten om de vereiste uitbreiding van onze productiecapaciteit mogelijk te maken. Bovendien, en even belangrijk, zullen we hiermee ook onze doorlopende investeringen in toegewijde mensen kunnen ondersteunen. Tenslotte zijn zij de drijvende kracht achter de beschikbaarheid van onze hoge precisie en kosten-efficiënte oplossingen voor klanten en patiënten.”

Biocartis ontwikkelt vanuit Mechelen hoge precisie diagnosetesten, met focus op kanker. Die zijn een belangrijk onderdeel van het nieuwe gezondheidszorgmodel. Het tijdperk van one size fits all- medicatie is voorbij. Onder meer door de stijgende kostendruk op de gezondheidszorg is dezelfde behandeling voor iedereen, zeker bij nieuwe kankerbehandelingen zoals immunotherapie, niet meer betaalbaar. We evolueren steeds meer naar gepersonaliseerde, meer efficiënte hoge precisie behandelingen die passen bij het DNA van de patiënt. Dat kan dankzij hoge precisie diagnosetesten, waarin Biocartis, dankzij de steun van de Vlaamse overheid, kan blijven investeren.