MECHELEN – Het Mechelse bedrijf Biocartis lanceert twee vloeibare biopsie-testen om mutaties op te sporen bij patiënten met uitgezaaide colorectale darmkanker. De testen werden ontwikkeld in samenwerking met het Duitse wetenschaps- en technologiebedrijf Merck KGaA.

Dit zijn de eerste vloeibare biopsietesten van Biocartis voor in vitro diagnostisch gebruik die CE-markering krijgen. De lancering van deze twee testen is een belangrijke mijlpaal in de samenwerking van Biocartis met Merck. Deze samenwerking moet leiden tot verbeterde toegang tot makkelijke, snelle en minimaal invasieve, op bloed gebaseerde moleculaire diagnose testing voor patiënten met uitgezaaide colorectale (darm)kanker. Beide bedrijven werken nu samen om de testen commercieel ter beschikking te stellen in medische centra.

De testen leiden zeer snel tot resultaat: de ene na 130 minuten, de andere na 110 minuten. Ze detecteren samen 44 mutaties, en werken elk rechtstreeks vanop 1 ml bloedplasma met minder dan 1 minuut hands-on tijd.

Koploper

Erwin Sablon, Hoofd R&D en Alliance Management van Biocartis: “Vloeibare biopsie testing is een echte koploper in het oncologiedomein, aangezien het aanvullend kan zijn op weefsel testing en de mogelijkheid biedt om extra prognostische informatie aan te reiken, die tot nu toe niet voor handen was voor clinici.  We zijn erg tevreden dat we deze vloeibare biopsietesten op Idylla(TM) ontwikkeld hebben. Met deze testen hebben we nu de mogelijkheid om de gezondheid van patiënten met uitgezaaide colorectale (darm)kanker over heel de wereld positief te beïnvloeden.”

De ontwikkeling van vloeibare biopsietesten is een belangrijke hoeksteen van Biocartis’ strategie om de toegang tot moleculaire diagnose testing te vergemakkelijken via makkelijke, snelle en minder invasieve moleculaire diagnoseoplossingen.