Een staaltje wordt ingebracht in de cartridge die vervolgens in het systeem wordt ingebracht voor verwerking.

Een staaltje wordt ingebracht in de cartridge die vervolgens in het systeem wordt ingebracht voor verwerking.

Acht jaar hebben honderden mensen gewerkt aan de ontwikking en perfectionering, en maandag 15 september wordt Idylla, het topproduct van Biocartis uit Mechelen, gelanceerd. Idylla is een revolutionair moleculair diagnostisch systeem. Dankzij dit systeem kunnen moleculaire testen veel sneller worden uitgevoerd. Samen met dit systeem lanceert Biocartis de Idylla BRAF Mutatie Test. Het duurt maar 90 minuten om deze huidkankertest uit te voeren. Tot nu toe moesten dokter en patiënt vaak wekenlang wachten op het resultaat van een dergelijke test. Dankzij Biocartis en Idylla kan bij zieken nu veel sneller worden gestart met een specifieke aangepaste behandeling die daarom een grotere kans op succes biedt.

Biocartis is het geesteskind van dr. Rudi Pauwels. Hij werkte ruim twintig jaar aan het Rega-instituut in Leuven en specialiseerde zich in de ontwikkeling van aidsremmers. In 2007 richtte hij in Zwitserland Biocartis op, en hij verhuisde er in 2011 mee naar de industriezone Mechelen-Noord. Gepersonaliseerde geneeskunde is zijn passie. “Het is niet omdat twee zieken dezelfde symptomen vertonen, dat ze op dezelfde manier moeten worden behandeld en dat dezelfde geneesmiddelen bij hen hetzelfde resultaat zullen hebben. De missie van Biocartis is het ontwikkelen van diagnostische technologie, en de moleculaire diagnostiek groeit het snelst. De bedoeling is op te sporen wat de genetische veranderingen zijn die maken dat weefsels op een ongecontroleerde manier gaan groeien. Tot nu toe duurde het veel te lang om weefselstalen van mensen met kanker te onderzoeken. Het resultaat kan twee tot drie weken op zich laten wachten en intussen kan geen aangepaste therapie worden begonnen. Idylla is een doorbraak. Daarmee kan een dergelijke test worden uitgevoerd in 90 minuten en de operator die de test uitvoert, hoeft niet echt gespecialiseerd te zijn.”

De kern van dit systeem is een cartridge waarin alle stoffen aanwezig zijn voor de behandeling van het weefselstaal. Er komen geen pipetten, verschillende machines en handelingen meer aan te pas, met veel minder kans op besmetting en vergissingen. Zowel vaste als vloeibare stalen kunnen worden geanalyseerd. Het staal gaat in de cartridge, die gaat in de Idylla-machine en daarin gebeurt alles wat nodig is om het genetisch materiaal vrij te maken en te analyseren.

Het minilabo Idylla wordt gelanceerd samen met de eerste Idylla-test voor huidkanker. In de toekomst zullen tal van tests voor andere aandoeningen worden ontwikkeld, zoals longkanker, darmkanker en aandoeningen van de luchtwegen.

De toestellen en de cartridges worden in Mechelen geproduceerd en geassembleerd. Opmerkelijk is dat een aantal van de werknemers in de productie-eenheid uit een heel andere sector komen. “We hebben hier bijvoorbeeld een aantal voormalige werknemers van Opel. Zij waren gewend om heel precies te werken en wij hebben ze omgeschoold. Dat is een goed voorbeeld van hoe werknemers uit een oude industrie kunnen worden omschoold tot high tech werknemers.”

Intussen is het eerste Idylla minilabo al verkocht aan het Kankerfonds. Het zal worden gebruikt in het UZ Brussel.