Het Mechelse Biocartis, actief in de moleculaire diagnostiek, heeft 1,4 miljoen euro subsidie ontvangen van VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen. Biocartis zal deze subsidie, die een doorlooptijd heeft van twee jaar, inzetten bij de ontwikkeling van NGS Prep Panels voor zijn moleculair diagnoseplatform Idylla™.

De NGS Prep Panels die Biocartis in ontwikkeling heeft, combineren de best-in-class staalvoorbereidingstechnologieën van het bedrijf voor kankertoepassingen geïntegreerd in de Idylla™ cartridge, met het aanmaken van DNA-bibliotheken die een brede waaier bevatten van verrijkte genetische informatie, relevant voor kankerdiagnose.

Door standaardisatie en automatisering van de belangrijkste voorbereidende stappen kunnen de totale hands-on tijd en doorlooptijd van een standaard NGS-workflow verminderen met 50% tot 75%. Ook het aantal workflow-fouten zal significant verminderen dankzij o.a. het hoge automatisatieniveau.

Nicolas Vergauwe, Hoofd Innovatie bij Biocartis: “Biocartis is opnieuw dankbaar voor de financiële steun van VLAIO. Dankzij dit project kan Biocartis de ware platformcapaciteiten van Idylla™ verder uitbreiden door de ontwikkeling van hooginnovatieve NGS Prep Panels, die complementair zijn met de eerstelijns snelle en zeer precieze Idylla™ testing voor de detectie van de meest voorkomende mutaties. Dit zal deuren openen naar een grotere groep mensen die hiermee toegang kunnen hebben tot de nieuwste generatie gerichte kankerbehandelingen dankzij Idylla™ triage, wat naar verwachting het eindresultaat van behandelingen zal verbeteren, terwijl de kosten voor gezondheidszorg dalen.”