Biocartis gaat in zee met Fast-track diagnostics

biocartisHet Mechelse Biocartis, een innovatief bedrijf in de moleculaire diagnostiek, en Fast-track diagnostics zijn van plan om een scala aan multiplex-testen te ontwikkelen op het Idylla™-systeem van Biocartis. De testen zijn bedoeld om infectueuze pathogenen op te sporen.

Fast-track diagnostics is een toonaangevende aanbieder van multiplex-PCR kits voor infectieziekten. Biocartis en Fast-track diagnostics zijn van plan om samen te werken aan een nieuwe aanpak voor het diagnosticeren van infectieziekten. Met syndromisch multiplex testen wordt het mogelijk om een breder scala aan ziekteverwekkers te identificeren in één enkele test. De meeste van de huidige methoden focussen op de detectie van één pathogeen of enkele pathogenen waarvan men verwacht dat ze aanwezig zijn in een staal van een patiënt. Indien het staal negatief is, wordt er een nieuwe test uitgevoerd voor andere pathogenen, waardoor de tijd-tot-resultaat toeneemt. Bij syndromische multiplex testen wordt er bij de initiële test niet alleen gekeken naar het meest waarschijnlijke pathogeen, maar ook naar een reeks minder voor de hand liggende pathogenen, waardoor de noodzaak tot hertesten voorkomen wordt.

Als onderdeel van de samenwerking zullen testen voor infectieziekten van Fast-track diagnostics worden ontwikkeld voor toepassing op het innovatieve platform voor moleculaire diagnostiek (MDx) van Biocartis, Idylla™. De eerste test die binnen de samenwerking wordt ontwikkeld is een multiplex-test om virale en bacteriële doelwitten te detecteren bij infecties van de bovenste luchtwegen.

Erik Vossenaar, VP Business Development van Biocartis: “We zijn zeer verheugd om samen te werken met Fast-track diagnostics om onze positie op het domein van infectieziekten verder te versterken. De samenwerking past in onze strategie om ons aanbod aan testen snel uit te breiden. Door de diagnostische expertise en de aantrekkelijke portfolio van multiplex PCR-panels van Fast-track diagnostics te combineren met de multiplex-mogelijkheden en unieke eigenschappen van ons Idylla-systeem, vormen we een krachtige combinatie.”

Bill Carman, CEO van Fast-track diagnostics: “Fast-track diagnostics is verheugd om samen te werken met Biocartis. We richten ons volledig op het ontwikkelen van hoogwaardige, accurate multiplex PCR-panels en wij kijken er naar uit om in samenwerking met het team van Biocartis een scala aan tests voor het Idylla-systeem te ontwikkelen.”