De Mechelse specialist in moleculaire diagnostiek Biocartis gaat samenwerken met MRC Technology (MRCT), een liefdadigheidsinstelling voor medisch onderzoek, om geselecteerde testen voor moleculaire diagnose te ontwikkelen op het volledig geautomatiseerde Idylla-platform van Biocartis. De eerste test wordt een vloeibare biopsietest gericht op het monitoren van de weerstand van borstkankerpatiënten tegen hormoontherapie.

Voor elke geselecteerde test zal MRCT optreden als partner voor de ontwikkeling. Biocartis zal verantwoordelijk zijn voor de commercialisatie van de testen onder zijn eigen naam.

De eerste test die samen zal worden ontwikkeld, is een eerste belangrijke stap in het menu aan borstkankertesten dat Biocartis aan het ontwikkelen is.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie krijgt één op de acht vrouwen borstkanker. Daarmee is het de meest voorkomende kanker onder vrouwen wereldwijd, maar een vroege diagnose verbetert de kans op overleving. Daarom is borstkanker vandaag de grootste kankerdiagnosemarkt in de wereld, die naar verwachting 13,1 miljard dollar zal waard zijn tegen 2020. Voor Biocartis is het bijgevolg een belangrijk marktsegment om in te stappen, naast zijn huidige focus op melanoom, long- en colorectale (darm)kanker.

Erwin Sablon, hoofd R&D en Alliance Management Biocartis: “Het opzetten van partnerschappen met derde partijen om de expansie van ons menu moleculaire diagnosetesten te versnellen, is een belangrijk element in onze strategie. We zijn erg tevreden te kunnen samenwerken met MRCT, een organisatie die al duidelijk aangetoond heeft dat ze in staat is om veelbelovend medisch onderzoek om te zetten in oplossingen voor patiënten. MRCT heeft een ervaren team en we hebben er vertrouwen in dat we samen succesvol zullen zijn in de ontwikkeling van een waaier aan hoge kwaliteitstesten voor het Idylla(TM) platform, te beginnen met deze eerste test voor borstkanker.”

Michael A. Dalrymple, director Diagnostics & Science Foresight MRCT: “We zijn enthousiast om te kunnen samenwerken met Biocartis om testen te ontwikkelen voor het Idylla(TM) platform. We geloven dat dit de manier waarop moleculaire diagnose voor oncologie vandaag wordt uitgevoerd, kan beïnvloeden. Dit past goed bij onze focus om medische innovatie te vertalen in leefbare, toegankelijke behandelingen en diagnostiek met voordelen voor de patiënt. Borstkanker heeft elke dag een enorme impact op vele levens en we zien deze test als een belangrijk project om onze samenwerking mee te starten.”