Het Mechels bedrijf Biocartis, gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek, heeft zijn samenwerking met biotechnologiebedrijf Amgen uitgebreid. De nieuwe overeenkomst bouwt verder op de bestaande samenwerking tussen beide bedrijven sinds februari 2016. Bedoeling is om versnelde toegang te krijgen tot RAS-biomerker informatie in een tiental Europese landen.

Voor patiënten met uitgezaaide darmkanker is tijdige informatie over de aanwezigheid van mutaties in de RAS genen en BRAF3 zeer belangrijk voor de keuze van de behandeling. De technologieën die ziekenhuizen momenteel gebruiken om de RAS-gen mutatiestatus te evalueren, zijn complex om uit te voeren. Het kan gemiddeld tot een maand duren eer resultaten bekend zijn.

Biocartis en Amgen gaan nu voor tientallen geselecteerde ziekenhuizen in Europa versnelde toegang verschaffen tot RAS-biomerker informatie. Dan moet er niet langer een maand worden gewacht op de resultaten, maar kunnen die dezelfde dag nog worden bekomen dankzij Biocartis’ Idylla™ platform en RAS-testen.

Ulrik Cordes, EVP Pharma Collaborations and Companion Diagnostics van Biocartis: “We zijn erg verheugd dat we onze overeenkomst met Amgen uitgebreid hebben. Deze sterke samenwerking zal helpen om de voetafdruk van de Idylla™ systemen verder te boosten in Europa. Bovendien is het een volgende stap naar ons ultieme doel om de toegang tot snelle en betrouwbare biomerkerinformatie voor patiënten te verbeteren, wat potentieel een snellere behandelingskeuze toelaat.”

Biocartis heeft tevens een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor het geautomatiseerde moleculaire diagnoseplatform Idylla™. Tegelijk heeft Janssen Diagnostics, strategisch partner van Biocartis, bij de FDA een aanvraag ingediend voor de Janssen Idylla™ Respiratory (IFV-RSV) Panel Test. Deze test, ontwikkeld door Janssen Diagnostics op het Idylla™ platform, richt zich op de detectie van verschillende stammen van het griepvirus en het Respiratory Syncytial Virus (RSV).

Dit is een nieuwe mijlpaal voor Biocartis in het realiseren van commerciële aanwezigheid in de VS. Rudi Pauwels, CEO van Biocartis: “Deze indiening was een gezamenlijke inspanning van de teams van Janssen Diagnostics en Biocartis, en opnieuw een belangrijke realisatie die voortkomt uit de jarenlange samenwerking tussen onze bedrijven. De ervaring van het Janssen Diagnostics team is een belangrijke meerwaarde geweest in de voorbereiding van deze indiening.”