Bijna alle Blokker-filialen uit de regio Mechelen-Lier ontsnappen aan sluiting. De directie van Blokker België kondigde aan dat 69 van de 190 Belgische winkels hun deuren moeten sluiten om het bedrijf meer rendabel te maken. De winkels die het volgens Blokker het minst goed doen, worden daar het slachtoffer van.

“Het voorgestelde herstructureringsplan bedreigt 302 jobs en ik ben er mij heel goed van bewust dat deze aankondiging voor ons allen erg moeilijk is”, aldus Bernd Bosch, CEO van Blokker België. “Wij willen Blokker N.V. de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zo de toekomst van ons bedrijf in België veilig stellen.”

In de regio Mechelen-Lier gaat enkel de winkel in de Leopoldstraat in Duffel dicht. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend. De Blokker-filialen in Mechelen, Willebroek, Lier, Nijlen, Putte, Bornem, Schelle, Boom, Heist-op-den-Berg en Londerzeel blijven open en zullen grondig worden gerenoveerd.

Blokker wijt de dalende omzet (-20% de afgelopen vijf jaar) aan de toenemende concurrentie van e-commerce en van goedkope ketens zoals Action. In 2015 bedroeg het operationeel verlies van Blokker 15 miljoen euro. Voor 2016 zou dat oplopen tot 18 miljoen euro.

Blokker NV wil het nodige doen om de sociale impact van haar plannen te beperken. De procedure van de wet-Renault werd opgestart.