Beyers lanceert eerste klimaatneutrale Fairtrade koffie

koffieBeyers Koffie en The JAVA Coffee Company lanceren samen met Fairtrade Belgium, CO2logic en Gold Standard de eerste klimaatneutrale koffie. Ze hebben daarvoor eerst hun CO2 uitstoot in eigen land maximaal geneutraliseerd. Wat rest, wordt gecompenseerd met Fairtrade koolstofkredieten. Ook deze zijn een primeur voor ons land.

De initiatiefnemers tonen hiermee aan dat consumenten en bedrijven door kleinschalige lokale acties bij ons en in het Zuiden concreet bijdragen tot de CO2-reductie. Dankzij The JAVA Coffee Company zullen de ambtenaren van de Europese Commissie jaarlijks 580.000 koolstofarme en eerlijke kopjes koffie drinken. Vanaf januari zal Compass, verdeler van The JAVA Coffee Company bij de Europese Commissie, immers enkel nog klimaatneutrale Fairtrade koffie serveren. De werknemers van 160 bedrijven en instellingen in ons land drinken voortaan klimaatneutrale Beyers koffie. Via de supermarktketen Makro wordt de brede consumentenmarkt bereikt.

Om een productieproces te realiseren dat honderd procent eerlijk én CO2 neutraal is, werd een grondige onafhankelijke audit uitgevoerd op het hele koffieproductieproces. Deze bracht nauwgezet in kaart waar het terugdringen van de voetafdruk mogelijk is. De twee pionierende koffiebranders engageerden zich om hun eigen aandeel maximaal terug te dringen. “Zo installeerden we een geavanceerde Jupiter brander die de gasuitstoot reduceert. Verder kopen we uitsluitend hernieuwbare elektriciteit aan. We voerden op verschillende niveaus energiebesparende maatregelen door, zoals zuinigere LED verlichting en efficiëntere palletbelading. We sensibiliseren het personeel voor een zuinig energieverbruik”, zegt Nathalie Vanderkindere, Product Manager Sustainability van Beyers Koffie.

Met de lancering van klimaatneutrale Fairtrade koffie sturen de koffiebranders en hun partners een stevig signaal naar Parijs: bedrijven en ngo’s nemen samen de verantwoordelijkheid op om actief mee te werken aan de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.