BestBend, spbestbendecialist in het buigen van metalen profielen uit Heist-op-den-Berg, heeft voor een uitzonderlijk en groot order (het buigen van 65.000 meter aluminium profielen) een nieuw buigtechniek moeten ontwikkelen.

Het buigen van metalen profielen, balken, kokers en rails gebeurt steeds op dezelfde manier: met behulp van buigmachines wordt een profiel volgens een bepaalde straal gebogen. Het vraagt jaren ervaring, techniek en kennis vooraleer een buiger alle knepen van het vak onder de knie heeft. Bij het buigen van een profiel wordt dit op een machine tussen drie rollen geplaatst en naar boven of onder gebogen, wat resulteert in een positieve of een negatieve buiging. Maar beide buigingen, positief en negatief, op één profiel? En dat voor 65.000 meter aan profielen?

“We krijgen wel vaker de vraag om profielen om te buigen in de meest grillige vormen”, vertelt Managing Director Jan De visscher. “Dan komen er zowel positieve als negatieve buigingen aan te pas op hetzelfde profiel. Op zich geen probleem, maar voor dit project moest dit telkens opnieuw. Telkens op dezelfde manier, telkens met dezelfde buiging, telkens met dezelfde hoge kwaliteit. En dat kon niet volgens de huidige manier van werken”, legt De visscher uit.

“Daarom besloten we om de vaste manier van werken helemaal van de tafel te vegen. Stap voor stap hebben we onze manier van werken opnieuw vorm gegeven, en zo hebben we als het ware de kunst van het buigen opnieuw uitgevonden. Het resultaat mag er wezen: nu zijn we bij BestBend in staat om vanuit een nieuwe buigtechniek de meest extreme vormen te verwezenlijken, en ook voor grote aantallen. Met zowel positieve als negatieve buigingen voor hetzelfde profiel. En dat keer op keer opnieuw, met dezelfde buiging en met hetzelfde resultaat.”

Dit zorgt voor een verbreding van de technische mogelijkheden bij BestBend, en dat zal ook voor de klant voelbaar zijn. “Dit soort complexe buigingen kan bijvoorbeeld ook voor beursstanden met net dat tikkeltje meer. Nu kunnen we bij BestBend de klant nog meer mogelijkheden bieden.”