vanhoolBernard Van Hool, stichter van de constructeur van autobussen, touringcars en bedrijfsvoertuigen uit Koningshooikt, wordt vrijdag 14 november samen met voetballer/trainer Jan Ceulemans en auteur Felix Timmermans uitgeroepen tot ereburger van Lier.

“CEO Filip Van Hool en verscheidene andere leden van de familie zullen aanwezig zijn op de plechtigheid”, zegt Dirk Snauwaert, public relations manager van Van Hool. “De familie Van Hool en de ruim 4.000 medewerkers van het bedrijf zijn bijzonder fier op deze erkenning.”

Bernard Van Hool was een ondernemer in hart en nieren. In de jaren dertig begon hij zijn carrière als ondernemer met een diamantslijperij en schakelde later over op een bedrijf dat machinaal kippeneieren uitbroedde. Tijdens Wereldoorlog II werd die firma verwoest en richtte Van Hool samen met zijn broer een transportbedrijf op. Na de oorlog wilde hij zich vestigen als aannemer en vond een oude autobus als vervoermiddel, maar die had wel een nieuw koetswerk nodig. Dat bouwde Van Hool zelf, en dat was de start van het bedrijf dat zich in het begin enkel toelegde op het bouwen van koetswerken. Van Hool begon met slechts 22 werknemers en groeide uit tot een wereldspeler in de sector. Er zijn nu ongeveer 4.750 werknemers verdeeld over de drie vestigingen in Koningshooikt, Bree en Skopje. Ze bouwen daar jaarlijks zo’n 1.500 autocars en bussen en zo’n 3.500 opleggers die internationaal verdeeld worden. Van Hool kreeg van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen onlangs nog de Economic Impact Award vanwege de verdienste van het bedrijf voor de Mechelse regio waar het één van de grootste werkgevers is.

In 1969 gaf Bernard Van Hool de dagelijkse leiding van de firma over aan zijn acht zonen, maar hij bleef voorzitter van de raad van bestuur. In 1974 overleed hij onverwacht tijdens een bezoek aan Batibouw, waar hij informatie zocht voor de bouw van een nieuwe productiehal. Zijn motto was ‘Bouwen is mijn leven. Verder bouwen uw opdracht. Vooruit is de weg.’