MECHELEN – Bernard Janssens treedt toe als partner bij adviesbureau Expense Reduction Analysts (ERA) in Mechelen. Hij versterkt het team van adviseurs als expert in de voedingsindustrie. Janssens zal bedrijven uit die sector ondersteunen bij uitdagingen zoals de lage marges, verpakkingen en nieuwe consumptiemodellen.

Voedingsproducenten moeten het hoofd bieden aan lage marges en zijn daarom genoodzaakt om hun uitgaven te verminderen. Kostenreductie is de kernactiviteit van ERA, en Bernard Janssens zal dit aspect in de eerste plaats aanpakken.

Janssens werkt momenteel voor twee klanten aan de verpakkingsproblematiek, een kostenpost die tussen 3% en 6% van de omzet bedraagt. “Dankzij mijn ervaring in de sector kan ik mijn klanten helpen hun voetafdruk te verkleinen en de stap naar nieuwe verpakkingen te zetten”, legt Janssens uit. “De verpakkingssector vernieuwt constant. Voor het wettelijke aspect werken we samen met het Belgisch Verpakkingsinstituut (BVI).”

Personalisatie

“We moeten ook rekening houden met bijvoorbeeld de automatisering van fabricatieprocessen, de nood om flexibel te zijn en snel te kunnen aanpassen aan veranderingen en zorgen in verband met duurzaamheid en het instandhouden van het ecosysteem. Daarbij komt de opkomst van de buurtwinkels die het de grote ketens moeilijk maken, en de vraag naar een meer gepersonaliseerde dienstverlening die vierentwintig uur per dag beschikbaar is. De voedingswereld verandert, het profiel van de consument is niet meer hetzelfde als dat van vroeger. De voedingsmiddelenindustrie, zowel de grote distributeurs als de producenten, moet dat nieuwe model integreren en zich eraan aanpassen”, besluit Janssens.

Janssens begon zijn carrière als consultant bij KPMG Consulting, PwC en IBM Consulting Services waar hij verschillende nationale en internationale bedrijven adviseerde. Na 15 jaar in de consultancy-wereld, legde Janssens zich toe op de voedingssector. In die sector was hij 12 jaar lang aan de slag als beheerder, ondernemer en investeerder bij Milioni Food, JJ Delvaux en Alvenat.