SINT-KATELIJNE-WAVER – BelOrta vierde woensdagmorgen een opmerkelijke verjaardag. Precies 25 jaar geleden werden de eerste Belgische trostomaten aangevoerd op de toenmalige Mechelse Veiling, één van de voorlopers van het huidige BelOrta.

Een paar vooruitstrevende telers en hun voorlichters zagen 25 jaar geleden een opportuniteit in het oogsten van enkele van de toen gebruikte tomatenrassen als tros.

Ook de commerciële verantwoordelijken, kwaliteits- en verpakkingsmensen van BelOrta werden in de gesprekken betrokken opdat deze nieuwe tomaat op een doordachte manier in de markt kon worden gezet. De trostomaat was geboren en is nooit meer verdwenen uit de Belgische tomatenserres.

Feest met pioniers

Deze innovatieve gebeurtenis werd feestelijk herdacht bij BelOrta in aanwezigheid van de pioniers.

Aan tafel zaten Jan en Sonia Smets en Marja Van Dessel (trostomaten-telers van het eerste uur), Dominiek Devisch (teeltvoorlichter en aanbrenger van het idee), Rudy Verbruggen en Frans De Laet (toenmalige tomatenkeurders van BelOrta), Dirk Bertels (voorzitter BelOrta), Dirk Uytterhoeven (voorzitter PAG Tomaten BelOrta), Chris De Pooter (directeur BelOrta), Luc Peeters (toenmalig directeur van het Proefstation voor de groenteteelt) en Raf De Vis (huidig directeur van het Proefstation).

De aanwezigen haalden herinneringen op aan de eerste maanden, toen werd gezocht naar geschikte tomatenrassen en serrecompartimenten. Er werd toen heel wat gepionierd bij het omgaan met voeding, watergift en klimaatsturing bij een plant waarvan de vruchten niet onmiddellijk worden geoogst maar blijven hangen.

Ook vandaag blijven de telers van BelOrta investeren in nieuwe tomatenvariëteiten en teelttechnieken. De tomaat blijft de meest gekochte groente voor thuisverbruik bij de gemiddelde Belg. Zowel de losse als de trostomaat is nu in vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. BelOrta heeft nu 40 telers met trostomaten die dagelijks hun lokaal product naar de veiling brengen.

Woensdag was trouwens een topdag voor de aanvoer van trostomaten bij BelOrta met maar liefst 773.970 kg.