Bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver zijn woensdag de eerste courgettes en fleurs de courgettes van het jaar geveild. Het afgelopen seizoen werden er bij de groente- en fruitveiling ruim 9.700.000 courgettes aangevoerd. Dit seizoen blijft die aanvoer naar schatting ongeveer gelijk.

De eerste courgettes van 2017 werden door Belgian Fresh Food gekocht aan een prijs van 2,01 euro per stuk. “De courgette handhaaft al enkele jaren een plaats in de top 10 van meest geconsumeerde groenten in België”, zegt Jo Lambrecht, commercieel manager van BelOrta. “Vanaf vorige week vrijdag zijn ook onze bio-courgettes, die sinds vorig jaar ook onder glas geteeld worden, opnieuw verkrijgbaar.” Ook de eerste exemplaren van de fleurs de courgettes, de kleine vruchten van de courgette waar de bloem nog aan zit, gingen de deur uit. Deze werden aangeleverd door teler Dirk De Wit.

Nieuw in het gamma is de Courgettini, een speciale variant van de mini-courgette. “De jong geoogste mini-courgette is een smaakvolle groente met een zachte textuur aan de binnenzijde, en is zowel in een gele als groene kleur te verkrijgen”, aldus Lambrecht. Andere varianten van de courgette zoals de gele, witte en ronde courgette zijn inmiddels vaste waarden in het uitgebreide groenteaanbod van BelOrta geworden.