SINT-KATELIJNE-WAVER – BelOrta blikt met meer dan positieve cijfers terug op het voorbije jaar. De groente- en fruitveiling uit Sint-Katelijne-Waver boekte in 2017 een recordomzet van 439 miljoen euro. Het gaat om een stijging van 7 procent ten opzichte van het jaar voordien. Toch kenden niet alle producten evenveel succes.

Niet alleen de omzet, maar ook het totale volume van BelOrta schoot de hoogte in, met 2,5 procent. Dat bedraagt nu om en bij de 500 miljoen kilogram. In het volledige gamma blijven de tomaten, met 150 miljoen kilogram verkochte exemplaren, het grootste product. De komkommer komt op plaats twee, goed voor 135 miljoen kilogram.

“We zijn zeer verheugd voor de veiling met deze resultaten. Toch blijven die positieve cijfers beperkt tot bepaalde producten”, relativeert Chris De Pooter, één van de directeurs bij BelOrta. “Niet alle groenten en fruit hebben een schitterend jaar achter de rug.”

Vorst als spelbreker

Onder meer het fruit heeft door de intense vorstperiodes in april en de droogte in juni en juli een moeilijk seizoen gehad.

Toch werden er nog nooit zoveel aardbeien verkocht. Het gaat om meer dan 10 miljoen kilogram, wat overeenkomt met een stijging van 12 procent. Ook het volume verkochte peren nam toe tot 70 miljoen kilogram, een groei van 15 procent. De verkoop van de appels bleef stabiel op 42 miljoen kilogram.

“We zitten met een vers product dat we niet kunnen bewaren. Dat maakt dat we zowel weers- als consumptieafhankelijk zijn.”, zegt Chris De Pooter. “Hoe dan ook stimuleren deze cijfers ons. Als we alle producten bij elkaar nemen, overtreft dit onze verwachtingen.”