Groente- en fruitveilingen BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver en Coöperatie Hoogstraten slaan de handen in elkaar. Beide raden van bestuur zijn tot een overeenkomst gekomen om een fusiecomité op te richten. Dat comité zal besprekingen opstarten, die uiteindelijk tot een fusie kunnen leiden. “De samenwerking tussen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten was al nauw. Het idee van een fusie is daar heel spontaan uit gegroeid”, zegt directeur van BelOrta Filip Fontaine.

Beide partijen staan positief tegenover de samensmelting. “We zijn allebei gezond, vernieuwend en innoverend, en kunnen veel voor elkaar betekenen. Via deze weg willen we samen onze doelstelling van duurzame afzet van groenten en fruit aan een faire prijs, sterker en beter verwezenlijken”, aldus Filip Fontaine. De aanzet tot een fusie verloopt via een open traject. De gesprekken van het nieuwe fusiecomité gaan maandag 3 april van start. BelOrta hoopt op snelle resultaten. “We hopen binnen afzienbare tijd een kader te hebben, waarbinnen we de fusie kunnen concretiseren.”

BelOrta is de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België en tegelijk Europees marktleider. Het haalde vorig jaar een omzet van 400,4 miljoen euro. Bijna 40 procent van alle via een veiling verkochte Belgische groenten en fruit worden door BelOrta verhandeld. BelOrta ontstond in 2013 door de fusie van de Mechelse Veilingen en Coöbra. In 2014 trad ook Veiling Borgloon toe. Coöperatie Hoogstraten sloot 2016 af met een productomzet van 218,7 miljoen euro. Hun belangrijkste product blijft de aardbei, waarvan er vorig jaar ruim 30.000 ton werd aangevoerd. Dat zorgde voor een omzet van meer dan 100 miljoen euro.