BelOrtaBelOrta heeft op 23 december van vorig jaar de kaap van 400.000.000 euro omzet overschreden. In volume uitgedrukt betekent dit dat meer dan 600.000 ton groenten en fruit in 2015 via BelOrta werden verhandeld.

Deze omzet is een absoluut record in het Belgische veilingwezen. De hoofdreden voor dit goede resultaat is uiteraard de fusie van de drie partners in de afgelopen jaren. De omzet bewijst dat BelOrta een succesvolle samenwerking is die steeds meer leden aantrekt, zowel in België als daarbuiten.

“Jammer genoeg betekent de recordomzet zeker niet dat alle groente- en fruittelers een goed jaar hadden”, aldus BelOrta. “De prijsvorming van verschillende producten was ondermaats en laat de betrokken telers in zorgen. Het importverbod in Rusland blijft erg wegen op de fruitmarkt en op verschillende groenten. Ook onze trotse winterproducten zoals witloof, prei of rapen presteren de laatste maanden ondermaats, allicht doordat de consumptie in het ongewoon warme weer achterblijft. Sla in al haar vormen krijgt dan weer te maken met slechte prijzen door het zachte weer, waardoor de teelt van sla in open lucht overal in Europa ongewoon lang blijft doorgaan.”

De recordomzet betekent wel dat de coöperatie BelOrta er staat na de fusiejaren en dat de tuinders heil zien in het samen naar de markt gaan. “Het coöperatief model is moderner dan ooit en scherp afgesteld om de vinger aan de pols te houden en snel in te spelen op een wispelturige en moeilijke markt. Kwaliteit en vernieuwing zijn de kernwoorden waarmee we extra waarde voor onze telers creëren.”

Aan de recordomzet van BelOrta worden geen grootse feesten gekoppeld. “De prijsvorming van groenten en fruit geeft daar geen aanleiding toe. Wel wil BelOrta haar omzet weerklank geven door anderen die het moeilijk hebben te steunen. In het kader van De warmste week van Music For Life schonken de telers van BelOrta daarom 4.000 euro aan Bednet, een vzw die langdurig zieke kinderen de kans geeft thuis les te volgen via webcam.”

BelOrta is de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België en tevens Europees marktleider. Bijna 40 % van alle Belgische tuinbouwproducten, verhandeld via het veilingwezen, wordt via BelOrta verkocht. Ruim 1.350 actieve telers garanderen het hele jaar lang een aanvoer van meer dan 120 groentevariëteiten en 30 fruitvariëteiten.