LONDERZEEL – Dirk Putteman, oprichter en dertig jaar lang ceo van Belchim Crop Protection, is op 22 januari onverwacht overleden. Hij was 60 jaar.

Dirk Putteman was de drijvende kracht van Belchim Crop Protection. “Hij was de man die Belchim Crop Protection groot maakte en een inspirator voor velen”, luidt het in een mededeling die het bedrijf verspreidt naar aanleiding van zijn overlijden.

Dirk Putteman richtte Belchim op in 1987, op 30-jarige leeftijd. In de beginjaren werkte hij vanuit een kleine opslag en samen met drie werknemers, maar het bedrijfje werd het al snel een vaste waarde in de distributie van gewasbeschermingsmiddelen in België

Expansie

Vanaf 1995 kende Belchim een verdere ontwikkeling door de samenwerking met Japanse toeleveranciers van innovatieve actieve stoffen. “De ambitie om te groeien die Dirk kenmerkte, leidde in 2001 tot een Europese expansie”, aldus een woordvoerder van Belchim. “In 2013 kocht het bedrijf eigen moleculen waardoor de weg naar de rest van de wereld openstond. Sinds 2016 deed Belchim Crop Protection een aantal wereldwijde acquisities. Mede dankzij de warme relationele aanpak en het visionaire denken van Dirk Putteman is het bedrijf uit Londerzeel inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde naam in de gewasbescherming. Door zijn enthousiasme, volharding en persoonlijk contact met klanten, leveranciers en werknemers staat Belchim nu op de kaart in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Afrika en Azië.”

De familie Putteman houdt een controlerend belang aan in het bedrijf, met ondersteuning van Japanse minderheidsaandeelhouders ISK en Mitsui Chemicals Agro. Het bestaande management neemt de verantwoordelijkheid over de actuele operationele activiteiten en garandeert de continuïteit van het bedrijf.

“Het Belchim-team, zowel in binnenland als buitenland, rouwt om het plotse verlies van hun oprichter en ceo. Ze zijn vastbesloten om met volle kracht verder te bouwen aan het bedrijf dat ze in hun hart dragen.”

Belchim Crop Protection NV ondersteunt land- en tuinbouwers met innovatieve gewasbeschermingsmiddelen en hoogwaardige technische kennis. De onderneming had in 2017 een omzet van 500 miljoen euro. Belchim is stevig lokaal verankerd met zowel de hoofdzetel als een internationaal proefstation in Londerzeel. Het stelt momenteel ongeveer 500 personen te werk, waarvan ruim 100 in België.