Beiaard zoekt sponsors

De nieuwe klokken worden gegoten.

De nieuwe klokken worden gegoten.

Nog 50.000 euro is er nodig, en dan kunnen de 13 resterende beiaardklokken worden gegoten die de nieuwe mobiele beiaard van Mechelen compleet maken.

Daarom zijn de Mechelse beiaardschool en vzw Toren en Beiaard nog op zoek naar gulle gevers. Om het benodigde bedrag van 50.000 euro wat te doen dalen, wordt op 27 maart in Cultuurcentrum Mechelen een benefietconcert gegeven door muziekgroep Kampa Kampa!.

Voor de Mechelse mobiele beiaard werden al twee reeksen klokken gegoten in de Nederlandse klokkengieterij Royal Eijsbouts in Asten. De eerste keer gebeurde dit op 8 juli van vorig jaar in het bijzijn van sponsors uit de Verenigde Staten, Australië, Nederland, Ierland, Duitsland en Frankrijk. De tweede gieting van de klokken van de Mechelse sponsors, waaronder de Klok van de Maneblussers, vond plaats op vrijdag 30 januari van dit jaar.

Nu zijn al 37 van de 50 klokken van de mobiele beiaard gegoten. De derde en laatste gietbeurt zal plaatsvinden in mei. Nadien worden de klokken gestemd en volgt de keuring door een jury. Tijdens de zomer wordt de nieuwe beiaard dan gebouwd en later wordt hij ondergebracht in de tuin van het Sociaal Huis.

De mobiele beiaard kost in totaal 163.000 euro. De beiaardschool heeft al 113.000 euro ingezameld voor dit project. De stad Mechelen heeft de grootste klok ter waarde van 26.000 euro gefinancierd. De laatste 50.000 euro wil de beiaardschool inzamelen met activiteiten als Kampa Kampa! en via individuele sponsoring.

De feestelijke inwijding van de beiaard gebeurt tijdens de Beiaarddag in 2016. De mobiele beiaard zal in de toekomst ingezet worden voor concerten met andere instrumenten en ensembles, om muziek te spelen op pleinen en in parken van Mechelen en als instrument van de beiaardschool voor lessen en oefenmomenten.

“De beiaard speelt normaal gezien op eenzame hoogte. Deze mobiele beiaard zal eerder tussen de mensen staan. De stad Mechelen is een wereldstad op het vlak van beiaardcultuur”, aldus schepen van Cultuur Björn Siffer.