BEEBelgain Eco Energy N.V. (BEE) uit Mechelen vertrouwt de uitbating van zijn biomassacentrale die wordt gebouwd in de Gentse haven voor een periode van vijftien jaar toe aan Veolia. De centrale zal door hout-chips worden gevoed en zal een vermogen hebben van 215 MW. De centrale zal zorgen voor een jaaromzet van ongeveer 150 miljoen euro.

De start van de bouw is gepland voor het eerste kwartaal van 2016 en de werkzaamheden zullen drie jaar in beslag nemen. BEE en Veolia werken reeds in de bouwfase samen om de latere uitbating zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

“Als we projecten willen om nucleaire energie in België tegen 2025 te vervangen, dan moeten we er nu aan beginnen”, zegt Patrick Labat, directeur van de zone Noord-Europa bij Veolia.

“Het Gentse project wordt de grootste biomassacentrale van Europa”, aldus Michaël Corten, CEO van BEE. Het project vraagt een investering van 400 miljoen euro.  Veolia zal voor de uitbating van de site 36 mensen aanwerven.

BEE levert aan bedrijven duurzame energie die afkomstig is van eigen productiecentrales en van een netwerk van lokaal opgewekte en duurzame energie.

Daarnaast wil het bedrijf zijn klanten helpen om zelf duurzame energie te produceren. Op deze manier wil BEE een alternatief bieden voor de grote energiebedrijven en meewerken aan een onafhankelijke, milieuvriendelijke en toekomstgerichte energievoorziening.